Zakazana posebna sjednica Narodne skupštine RS: Poslanici sutra o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH

Darko Momić
Zakazana posebna sjednica Narodne skupštine RS: Poslanici sutra o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH

BANjALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici odlučivati o odluci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da pokrene veto za zaštitu vitalnog entitetskog interesa na odluke koje su preglasavanjem donijeli bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH zakazana je za sutra u 12 časova.

Dodik je proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske odluke usvojene na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra.

Pozvao je poslanike Narodne skupštine da u roku 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić rekao je da je Dodik ne glasajući za tačke dnevnog reda u Predsjedništvu BiH ispoštovao zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u Banjaluci da je sutrašnja posebna skupštinska sjednica važna za zaštitu vitalnog interesa i za Srpsku.

- Opozicija treba da čita skupštinski Poslovnik o radu. Poslovnikom je propisano da onaj ko traži posebnu sjednicu definiše i dnevni red - rekao je novinarima Čubrilović.

On je istakao da nije bio za ograničenje broja diskusija poslanika.

- Nema ograničenja u diskusijama. Nažalost, vidjeće se koliko se politizuje situacija na posebnoj skupštinskoj sjednici. Opozicija želi da politizuje sve i svašta, pa i posebnu sjednicu - dodao je Čubrilović.

Šef Kluba poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da će poslanici opozicije moći da raspravljaju o svim tačkama sutrašnje sjednice Narodne skupštine.

- Opozicija želi sve da politizuje, pa i kada govori o sutrašnjoj sjednici - kaže Stevanovićeva.

-Narodni poslanici izjasniće se sutra po svim tačkama za koje srpski član Predsjedništva nije glasao u Predsjedništvu BiH - rekao je Žunić nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma.

Dodao je da će Narodna skupština Republike Srpske definisati sve one stvari koje treba da se definišu, kada je riječ o spoljnoj i vojnoj politici i o svemu.

-To je znak da Narodna skupština Republike Srpske ima presudnu ulogu po odlučivanju unutar BiH po svim pitanjima - istakao je Žunić.

Komentarišući primjedbe opozicije da je bespotrebno pod jednu tačku dnevnog reda stavljeno više podtačaka, Žunić je ocijenio da je sasvim dovoljno da se pročita materijal i da se o tome glasa, jer se ovdje radi o zaštiti entitetskog vitalnog interesa.

-O zaštiti Republike Srpske ne treba da brojim da li imamo podršku dvije trećine narodnih poslanika. Onaj ko misli da trebamo po odlukama zaštititi Republiku Srpsku, ono što je štetno po Srpsku, taj spada u te dvije trećine poslanika i on je za Republiku Srpsku. Ostali koji misle da to ne treba, slobodno neka ne budu u te dvije trećine - pojasnio je Žunić.

O mogućnost da Republika Srpska dobije svoju upravu za indirektno oporezivanje, Žunić je rekao da Srpska ne bi bila u gubitku osnivanjem takve uprave i to bi moglo nesmetano da se provede.

-Vraćanje te nadležnosti je najkomplikovaniji potez koji može da se napravi i sigurno da treba dosta zakonskih rješenja izmijenjati. Sve zakone koje budemo vraćali, definisaće se kroz pravne stvari i kroz Ustav BiH - kaže Žunić.

Žunić je zaključio da Republika Srpska na to ima pravo i ako donese takvu vrstu odluke, a sve govori da će se donijeti da će Srpska moći funkcionisati bez problema.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da će 23. posebna sjednica parlamenta biti održana sutra u Banjaluci na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske najavljuju mogućnost bojkota sutrašnje posebne sjednice.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić pozvao je predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića da poslanicima opozicije „omogući demokratski pristup i odnos u Narodnoj skupštini“ ili će oni bojkotovati takve sjednice ili praviti neke druge performanse.

-Opozicija neće dozvoliti da neko bude biran, a da nema pravo obraćanja u parlamentu Republike Srpske – kazao je Stanić.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak tvrdi da je sjednica skupštinskog Kolegijuma „pokazala da vlast želi da zbrzi ovu priču“ i da „onemogući opoziciju da kaže svoj stav“, te najavio da će PDP vidjeti da li će pod ovakvim uslovima učestvovati u radu sjednice.

-Apsurdno je da srpski član Predsjedništva BiH predlaže poslanicima da pod jednom tačkom dnevnog reda diskutuju o otvaranju ruskog Konzulata u Banjaluci, o sporazumima o razmjeni tajnih podataka sa Turskom, o sporazumu o graničnim prelazima sa Hrvatskom, te o sporazumu o digitalizaciji arhivske građe između zemalja bivše Jugoslavije - smatra Crnadak.

Šef poslaničkog kluba DNS-a Duško Ivić rekao je da će poslanici DNS-a razmisliti da li će sutra učestvovati u radu posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana