Zajednička komisija za koncesije još bez rješenja za “Buk Bijelu”: Ističe i dodatni rok

Vedrana Kulaga Simić
Zajednička komisija za koncesije još bez rješenja za “Buk Bijelu”: Ističe i dodatni rok

SARAJEVO - Članovi Zajedničke komisije za koncesije, formirane da bi se došlo do rješenja u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ni nakon gotovo godinu nisu ispunili taj zadatak, a i sadašnji odnosi unutar tog radnog tijela ne ulivaju nadu da će se nešto promijeniti do isteka dodatnog roka.

Kamen-temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju prošle godine nakon čega je uslijedio zahtjev koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi s tim projektom, tražeći da Ustavni sud BiH zabrani gradnju jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH.

Sudije su naložile formiranje Zajedničke komisije, sastavljene od sedam članova Komisije za koncesije BiH i Republičke komisije, te dale rok od tri mjeseca da zauzmu stav. Situaciju je dodatno zakomplikovala činjenica da je Mensur Šehagić, član Komisije iz Srpske iz reda Bošnjaka, pokrenuo postupak pred Sudom BiH negodujući zbog rješenja o imenovanju, a nije bio ni na sjednicama zbog bolesti, zbog čega nije bilo moguće donijeti odluku jer su, prema pravilima o radu, potrebni glasovi svih članova.

Ovo pitanje krajem prošle godine ponovo je došlo u ruke pravosuđa te su sudije u Ustavnom sudu uvažile zahtjev i dale Zajedničkoj komisiji još šest mjeseci za rješavanje spora, a Sud BiH je, u međuvremenu, riješio spor koji je pokrenuo Šehagić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović za “Glas Srpske” je potvrdio da pomaka još nema. Nije bilo ni sjednica Zajedničke komisije, ali su članovi individualno radili na zadatom zadatku. Biće na okupu, kako je najavio, krajem sedmice za kada je planiran odlazak na lice mjesta. 

- Sagledaćemo, između ostalog, lokacijske uslove gdje se šta nalazi. Nakon toga trebalo bi da zakažemo sjednicu, te damo neke prijedloge za rješenje - kazao je Amović.

Potvrdio je, ipak, i da su i neke ranije opstrukcije još na djelu, odnosno da je ponovo prvo upućen prigovor na rješenje o imenovanju u komisiju, ali i upućena tužba prema Sudu BiH.

- Ista meta, isto odstojanje, isti razlozi žalbe. Čovjek ima pravo da pravi prigovor, opstruiše, ali naći ćemo neko rješenje da i mimo toga donesemo neki zaključak, odnosno prijedlog za Ustavni sud - zaključio je Amović.

Određenih “praznina” u radu ima i u Ustavnom sudu u Sarajevu. Posljednji stav sudija je objelodanjen u decembru 2021. godine kada su odgodili odlučivanje o privremenoj mjeri do januara ove godine, ali neko vrijeme nisu zasjedali, odnosno nije bilo plenarnih sjednica zbog pandemije virusa korona jer na zasjedanju te vrste mora prisustvovati svih devet sudija - šest domaćih i troje stranaca.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Ustavnog suda, plenarna sjednica održana je krajem marta, ali na dnevnom redu nije bilo predmeta koji se tiče spora u vezi sa izgradnjom HE “Buk Bijela”. Stav srpskih zvaničnika je da je projekat važan ne samo za Srpsku i Srbiju, već za cijelu BiH te da zbog toga osim političkih ne vide nijedan drugi razlog za blokade, imajući u vidu da su određeni radovi na terenu u toku.

Ideja

Ideja o izgradnji HE “Buk Bijela” postoji od polovine šezdesetih godina prošlog vijeka. Ipak, projekat stalno nailazi na prepreke i negodovanja, a od polaganja kamena-temeljca ne prestaju reakcije, prije svega Bošnjaka, a određenih nedoumica ima i u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana