Zaharova: Amerika Više ne podržava nezavisnost Kosova?

Srna
Zaharova: Amerika Više ne podržava nezavisnost Kosova?

MOSKVA - Izjave Vašingtona o neprihvatljivosti nasilne promjene državnih granica i ograničavanju slobode državama da se priključe međunarodnim organizacijama i samostalno odrede kojoj će se sferi uticaja prikloniti u kontradikciji su sa stvarnim postupcima i međunarodnim aktivnostima SAD, ocijenila je portparol ruskog MIP-a Marija Zaharova.

Komentarišući nedavnu izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da je cilj Vašingtona u razgovorima sa Moskvom da odbrani temeljne principe međunarodnih odnosa koji ne dozvoljavaju nasilne promjene granica, Zaharova je danas zapitala da li to znači da SAD više ne podržavaju suverenitet takozvane države Kosovo.

“Da li smo dobro razumjeli da Vašington više ne podržava suverenitet Kosova i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu? Kako su Amerikanci takve stvari smjeli da rade u prošlosti u dijelovima svijeta u kojima nemaju šta da traže i tamo gdje nisu imali međunarodnu saglasnost ni mandat da rješavaju konflikte?”, upitala je Zaharova, prenosi TASS.

Blinken je izjavio da je jedan od američkih ciljeva pregovora o bezbjednosnim garancijama sa Rusijom zaštita osnovnih principa međunarodnih odnosa, odnosno nedopustivost nasilne promjene granica, ograničenja učešća u savezima, kao i uspostavljanja sfera uticaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana