Zabrinjavajuća situacija u Posavskom kantonu: Srbima brane i da govore

V. K. S.
Zabrinjavajuća situacija u Posavskom kantonu: Srbima brane i da govore

ODžAK - Srbi u Posavskom kantonu u FBiH nemaju nikakva prava, a druga dva naroda ne pokazuju nikakvu želju ni volju da situacija bude promijenjena, nego u posljednje vrijeme podgrijavaju tenzije ne dozvoljavajući predstavnicima srpskog naroda ni da govore.

Na takav odnos prema Srbima u tom dijelu FBiH upozorava predsjednik Srpskog građanskog udruženja - Posavina Damir Ivetić koji za “Glas” kaže da je zbog posljednjih nemilih dešavanja, među koja je ubrojao i prijetnje na društvenim mrežama nakon njegovih medijskih istupa, zatražio sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija u BiH. Poziv je upućen Misiji OSCE-a u BiH, EUFOR-u i Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH. Ivetić kaže da ne žele ništa loše nikome, već, naprotiv, bolji suživot i razvojne prilike.

-  Pozivam sve da zajedničkim snagama napravimo bolji ambijent za sve, a posebno Srbe jer imaju najmanja prava. Međunacionalni i međuvjerski odnosi su drastično pogoršani u posljednje dvije godine, dovedeni su to usijanja i tačke ključanja. Ovo je jedini dio teritorije u Evropi gdje jedan narod, legitimno priznat, nije konstitutivan i da nema ni osnovna prava koja su propisana Evropskom konvencijom. Nemamo pravo ni na slobodu govora bez da nas se kažnjava - kazao je Ivetić.

Do problema, dodaje, dolazi kada se Srbi politički angažuju i ujedine, dobiju legitimne pretpostavke i počnu tražiti prava koja im kao narodu pripadaju, ali, naglašava, lokalna vlast ostaje nijema i bez ikakve javne osude pojedinaca ili grupe za postupke koji ne idu u prilog suživotu.

- Pojedinci u Posavskom kantonu ne mogu da prihvate da na tom prostoru i danas ima Srba, a kamoli da treba da imaju prava kao Hrvati i Bošnjaci. Nemamo pravo izražavanja, različitog mišljenja, slobode govora, učenja i pisanja na maternjem jeziku - rekao je Ivetić i dodao da im je do sada samo EUFOR potvrdio da će 30. septembra doći na sastanak, dok od ostalih još čekaju potvrdu.

Ivetić, koji je i odbornik SNSD-a u Odžaku i član Glavnog odbora stranke, pozvao je i sve lokalne predstavnike da dođu na taj sastanak i pronađu put za budućnost, a ne da stalno idu onim koji vodi u prošlost.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana