Zabranjeno kretanje van mjesta prebivališta u Zapadnohercegovačkom kantonu

Srna
Zabranjeno kretanje van mjesta prebivališta u Zapadnohercegovačkom kantonu

POSUŠJE - Stanovnicima Zapadnohercegovačkog kantona privremeno je zabranjeno kretanje van mjesta prebivališta, odlučeno je na današnjoj sjednici kantonalnog Štaba civilne zaštite.

Nakon što je Hercegovačko-neretvanski kanton zabranio kretanje građana van mjesta prebivališta, isto su uradili i u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Iz Štaba je saopšteno da se ova odluka ne odnosi na lica koja idu na posao, one kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, snabdjevače, kao i lica koja pružaju pomoć djeci ili starijima, obavljaju kupovinu životnih namirnica.

“Za osobe koje trebaju dozvole zbog odlaska na posao i one koji vrše snabdijevanje navedenih područja, propusnice će izdavati odgovorni u pravnoj osobi. Ukoliko osoba pruža zaštitu djeci ili starijim osobama, odnosno vrši nabavku osnovnih životnih i medicinskih potrepština, dozvolu će izdavati lokalni štab uz davanje potpisane izjave”, navode iz Štaba civilne zaštite tog kantona.

Naredba se, kako je istaknuto, primjenjuje od 11. aprila od 5.00 časova i vrijedi do daljeg, prenose federalni mediji.

Zadužena je kantonalna Uprava za inspekcijske poslove da pojača kontrole provođenja donesenih mjera s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Građani na ulicama-javnim prostorima, kako je naglašeno, moraju poštovati epidemiološke mjere održavanja fizičkog razmaka od minimalno 1,5 metra uz obavezno nošenje maske, pamučne trake i slično.

Mjere zabrane kretanja stanovnika van mjesta prebivališta prethodno je donio i Hercegovačko-neretvanski kanton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana