Zabrana zapošljavanja u javna preduzeća i institucije Kantona Sarajevo

Agencije
Zabrana zapošljavanja u javna preduzeća i institucije Kantona Sarajevo

SARAJEVO - Skupština Kantona Sarajevo usvojila je zaključak kojim se zabranjuje zapošljavanje državnih službenika aktuelnom sazivu Vlade Kantona Sarajevo u javna preduzeća i institucije koje se finansiraju iz budžeta Kantona.

Vladi ovog kantona i resornim ministarstvima zabranjuje se davanje saglasnosti za prijem u radni odnos zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme u organima uprave Kantona Sarajevo, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton, te u privrednim subjektima u kojima ovaj kanton učestvuje sa 50 odsto ukupnog kapitala. 

Skupština je obavezala navedene javne subjekte da ponište javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku, kao i da obustave prijeme u radni odnos bez javnog konkursa, a sve prema ranije dobijenim saglasnostima nadležnih organa. 

Istim javnim subjektima se zabranjuje donošenje novih ili izmjena i dopuna postojećih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ili drugih akata kojima se regulišu pitanja sistematizacije radnih mjesta. 

Zabranjena su i interna premještanja zaposlenih unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i ministarstava, prenose federalni mediji. 

Vlada Kantona Sarajevo, nadzorni i upravni odbori, prema današnjem zaključku su u obavezi da ponište konkursne procedure i imenovanja direktora i članova uprava javnih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana