Zabrana skoro svih seroloških testiranja na virus korona

Srna
Zabrana skoro svih seroloških testiranja na virus korona

SARAJEVO - Krizni štab Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zabranio je serološka testiranja na virus korona u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona, osim u slučaju medicinskih indikacija koje je konstatovao nadležni ljekar.

Kantonalni ministar zdravstva Eniz Halilović pojasnio je da je ova mjera uvedena jer je epidemiološka situacija na području BPK Goražde alarmantna i mnogo teža u odnosu na ostatak Federacije BiH, a zbog nedostatka reagenasa.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona, Krizni štab Ministarstva zdravstva donio je niz naredbi i preporuka s ciljem stavljanja trenutnog stanja pod kontrolu.

“U zatvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do 20 lica, a na otvorenom do 50, za razliku od drugih kantona u FBiH, gdje je dozvoljeno okupljanje 50 lica u zatvorenom i 150 na otvorenom. Sva okupljanja unutar tih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućava obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova kućnog domaćinstva”, istakao je Halilović.

Naređeno je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz obavezno održavanje fizičke distance, te zabranjeno usluživanje nargila u svim objektima na području Kantona.

Halilović je naveo da su za sprovođenje mjera na skupovima odgovorni organizatori okupljanja.

“S obzirom da je starački dom u Goraždu trenutno žarište pandemije, Krizni štab će preduzeti dodatne mjere”, istakao je Halilović, te dodao da bi izolatorijum u Đačkom domu trebao da bude stavljen u funkciju za dvije sedmice.

Krizni štab dozvolio je održavanje sportskih takmičenja, ali bez prisustva publike, uz obavezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, kao i održavanje trenažnih procesa sportista svih sportskih klubova, prenose federalni mediji.

“Pojačan je nadzor ugostiteljskih objekata, tržnih centara i frizerskih salona, a kantonalni inspektori i policija su krajnje ozbiljni u namjeri da provedu naložene mjere za suzbijanje širenja virusa korona na području Kantona. Kršenja naredbi i preporuka će biti oštro sankcionisana”, napominju iz Kriznog štaba.

Iz Kriznog štaba pozvali su građane da, ukoliko primijete da neka osoba koja je pod zdravstvenim nadzorom ne poštuje mjere kućne izolacije, slučaj prijave nadležnim institucijama, koji će dalje preduzeti zakonom predviđene mjere.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana