Za subvencije kamatnih stopa, sportska priznanja i udruženja od javnog interesa 270.542 KM

Srna
Za subvencije kamatnih stopa, sportska priznanja i udruženja od javnog interesa 270.542 KM

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske saglasna je da Ministarstvo porodice, omladine i sporta 270.542 KM utroši za subvenciju kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova, tekuće grantove za nacionalna sportska priznanja Srpske i za udruženja od javnog interesa.

Planom utroška sredstava za period januar-septembar ove godine predviđeno je 204.292 KM za subvenciju kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova, 60.000 KM za tekuće grantove za nacionalna sportska priznanja i 6.250 KM za tekuće grantove udruženjima od javnog interesa, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske danas je usvojila izvještaj o radu bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije za prošlu godinu i rebalans plana poslovanja za ovu godinu.

Na sjednici je usvojen i godišnji izvještaj o poslovanju i godišnji obračun Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" Derventa za 2019. godinu, te data saglasnost na godišnji program rada i finansijski plan za ovu godinu.

Usvojen je i izvještaj o poslovanju i godišnji obračun Doma za lica sa invaliditetom Višegrad za prošlu godinu i data saglasnost na Program rada i finansijski plan za 2020. godinu.

Potvrđena rang-lista za finansiranje projektnih prijedloga

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o potvrđivanju rang-liste za finansiranje projektnih prijedloga po prioritetnim oblastima finansiranja, po osnovu "Javnog poziva jedinicama lokalne samouprave u Srpskoj za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu sredstava iz finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2019/2020. godine.


U prioritetnoj oblasti jedan - Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u jedinicama lokalne samouprave izabrani su projekti u Gradišci, Bijeljini, Novom Gradu, Foči, Han Pijesku i Rogatici, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U prioritetnoj oblasti dva - Povećanje obima produktivnosti, te stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje izabrani su projekti u Prijedoru, Mrkonjić Gradu i Srpcu.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o godišnjem akcionom planu sprovođenja Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj 2019-2023. godine.

Iz Vlade Srpske su ukazali da je ekonomska opravdanost Strategije zasnovana na aktivnostima i mjerama koje će biti preduzimane s ciljem pružanja podrške održivosti, unapređenju i razvoju volontiranja, kao aktivnosti od opšteg interesa za Republiku kojim se doprinosi poboljšanju kvaliteta života, aktivnom uključivanju građana u društvene procese i razvoju humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva.

Generalni cilj ove strategije jeste podrška održivosti, unapređenju i razvoju volontiranja u Republici Srpskoj, a planirano je da bude ostvareno u okviru strateških ciljeva - unapređenje pravnog okvira, volonterska infrastruktura, razvoj volontiranja u formalnom i neformalnom obrazovanju, volontiranje u zajednici i promocija volontiranja.

U saopštenju je navedeno da je volontiranje u zajednici važno zbog pružanja podrške programima volontiranja u lokalnoj zajednici koji doprinose smanjenju rizika od socijalne isključenosti građana, unapređenju međugeneracijske solidarnosti, preduzetništva i zapošljavanja, međunarodnim volonterskim programima, te učešću privatnog sektora u procesima unapređenja i razvoja volontiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana