Za sedam dana iz BiH udaljeno 36 stranih državljana

Srna
Za sedam dana iz BiH udaljeno 36 stranih državljana

SARAJEVO - Služba za poslove sa strancima u proteklih sedam dana iz BiH udaljila je 36 stranih državljana.

U Tursku su dobrovoljno vraćena 22 državljanina te zemlje, a po Sporazumu o readmisiji u Srbiju je vraćeno sedam lica, među kojima su državljani Avganistana, Pakistana, Irana, Turske i Srbije, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

- U okviru mjera i aktivnosti suprotstavljanja nezakonitim migracijama, u saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka, sa teritorije BiH udaljeno je sedam lica u zemlje porijekla - navodi se u saopštenju.

Riječ je o pet državljana Pakistana, jednom državljaninu Tunisa i jednom državljanu Egipta, kojima je Služba za poslove sa strancima izrekla mjeru protjerivanja zbog ilegalnog boravka na teritoriji BiH sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne godine.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima sprovode zajedničke aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle, Kalesije, Donjeg Vakufa i Travnika, a ove aktivnosti rezultirale su pronalaženjem stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima preciziraju da u privremenim prihvatnim centrima trenutno borave 6.102 migranta.

Predmet rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 12.991 migranta od kojih je 12.286 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil, od kojih je samo u posljednjih sedam dana bilo 470 migranta od kojih su 434 iskazala namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u BiH, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana