Za sanaciju Spomen-obilježja srpskim žrtvama Birča i srednjeg Podrinja 90.000 KM

Srna
Foto: srna

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske odobrila je 90.000 KM za sanaciju Spomen-obilježja srpskim žrtvama Birča i srednjeg Podrinja u Mjesnoj zajednici Kravice kod Bratunca.

Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite na plan utroška sredstava za izgradnju i održavanje spomenika, spomen-obilježja i vojničkog groblja vezanih za antifašističku i oslobodilačku borbu tokom 20. vijeka i odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za 11 mjeseci ove godine, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Na sjednici Vlade data je saglasnost na plan utroška 120.000 KM Ministarstvu privrede i preduzetništva za 11 mjeseci ove godine, za sprovođenje prioriteta iz Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2021-2027. godina.

Strategijom su predviđene i aktivnosti podrške malim i srednjim preduzećima u procesu digitalne transformacije poslovanja, odnosno primjene informaciono-komunikacionih tehnologija u svim aspektima poslovanja.

Planirano je da se za ove namjene sprovede javni poziv radi odobravanja sredstava ovim subjektima, a postupak dodjele sredstava će se vršiti na osnovu Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća i u skladu sa uredbom o postupku dodjele sredstava za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća, koju je usvojila Vlada 11. novembra.

Vlada Srpske usvojila je informaciju o inicijativi za osnivanje Područnog odjeljenja Osnovne škole "Ivo Andrić" Banjaluka u mjesnoj zajednici Paprikovac.

Stanovnici Paprikovca uputili su inicijativu za osnivanje predškolske ustanove i osnovne škole, te izgradnju dječijeg igrališta.

"Učenici koji pripadaju Mjesnoj zajednici Paprikovac školuju se u osnovnim školama Sveti Sava, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski i Georgi Stojkov Rakovski. Stoga su od ovih škola zatraženi podaci o broju učenika čije je mjesto stanovanja u ulicama koje pripadaju mjesnoj zajednici Paprikovac i mjesnoj zajednici Petrićevac", navedeno je u saopštenju.

Na osnovu analize podataka o broju učenika u razrednoj i predmetnoj nastavi, koji su dobijeni od navedenih škola ustanovljeno je da najveći broj učenika koji pripada nekoj od pomenutih mjesnih zajednica pohađa Osnovnu školu "Ivo Andrić" Banjaluka.

Od ukupno 922 učenika koji su naseljeni na tom području, a pohađaju neku od navedenih škola, njih 529 su učenici razredne nastave (od prvog do petog razreda), a 393 učenika predmetne nastave (od petog do devetog razreda).

"Područno odjeljenje bi bilo u sastavu Osnovne škole Ivo Andrić Banjaluka jer 434 učenika od ukupno 922 naseljeno na ovom području, a pohađaju upravo školu Ivo Andrić. Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture da u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju preduzme aktivnosti potrebne za osnivanje i početak rada Područnog odjeljenja škole u Mjesnoj zajednici Paprikovac, a koje bi pripadalo Osnovnoj školi Ivo Andrić Banjaluka", naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana