Za sada nema novca za organizaciju izbora: CIK traži i pomoć OHR-a

Vedrana Kulaga Simić
Za sada nema novca za organizaciju izbora: CIK traži i pomoć OHR-a

SARAJEVO - Ovogodišnji opšti izbori u BiH trebalo bi da budu održani 2. oktobra, a priprema terena je već počela i to usvajanjem prvih odluka o nabavkama na jučerašnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK), iako novac još nemaju na svojim računima.

Gotovo ista situacija zabilježena je pretprošle godine, kada su lokalni izbori čak i prolongirani zbog činjenice da ni tada, kao što je i sada slučaj, nije bio usvojen budžet institucija BiH, a institucije su funkcionisale na osnovu kvartalnih odluka o privremenom finansiranju kada na raspolaganju imaju četvrtinu sredstava iz posljednjeg budžeta. U sadašnjem slučaju riječ je o onom iz 2020, jer ni budžet za 2021. godinu nije prošao svu proceduru. Zbog takve finansijske situacije na nivou BiH već je došlo do određenih varnica u komunikaciji CIK-a i Ministarstva finansija i trezora, gdje resor koji vodi Vjekoslav Bevanda potajno sumnjiče da želi da spriječi da izbori budu održani.

I dok iz Ministarstva ukazuju na to da sve mora da bude u skladu sa zakonima i drugim aktima, u CIK-u kažu da neće odustati, da će pisati novi zahtjev, ali, ako se ništa ne promjeni i imajući u vidu već viđeno, nije isključivo da i ove godine bude promjena izbornog kalendara, ali još ne žele da to sa sigurnošću tvrdnje.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar juče nije odgovarao na pozive “Glasa”, kao ni drugi članovi Komisije, ali je ranije istakao da nakon što im nije Ministarstvo odobrilo četvrtinu novca, odnosno nešto više od milion KM za organizaciju izbora, da su se obratili OHR-u, ali i najavio da će ponoviti zahtjev prema resoru finansija. Bakalar kaže da se i CIK nalazi u sistemu privremenog finansiranja te da je budžet isti onome iz 2020, kada su takođe održani izbori, zbog čega smatra da stav Ministarstva da se radi o novoj aktivnosti nije tačan i da ne vidi razlog zbog čega treba da se obrate Savjetu ministara da im odobre sredstva iz tekuće rezerve.

S druge strane, CIK BiH je juče na drugoj ovogodišnjoj sjednici, gotovo bez rasprave, usvojio sve tačke koje su se našle na dnevnom redu, među kojima je bilo nekoliko koje se direktno tiču održavanja predstojećih izbora. CIK je prihvatio privremeni plan nabavke za 2022, za koji bi kasnije, kada novac bude obezbijeđen, bili potpisani ugovori.

Podržan je prijedlog o nabavci štampanja i pakiranja glasačkih listića za opšte izbore 2022. godine, prijedlog odluke o nabavci usluga štampanja i pakiranja izbornog materijala, prijedlog koji se tiče nabavke materijala, zatim ambalažnog materijala, ali i nabavke usluga oglašavanja u dnevnoj štampi za potrebe sprovođenja opštih izbora te druge. Održavanje opštih izbora u BiH je, prema podacima CIK-a, u godinama koje su iza nas koštalo između sedam i 12 miliona KM, a sredstva moraju da budu, prema zakonu, obezbijeđena u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a o raspisivanju izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana