Za plaćanje vakcina rezervisano oko 20 miliona KM

Srna
Za plaćanje vakcina rezervisano oko 20 miliona KM

DOBOJ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska i Federacija BiH (FBiH) u budžetima već imaju rezervisana sredstva za plaćanje vakcine protiv virusa korona.

 “Avansno smo već platili 20 odsto iznosa, koji za naručenu količinu vakcina iznosi oko 13 miliona dolara ili oko 20 miliona KM. Od tog iznosa, Republika Srpska treba da plati četiri miliona dolara, FBiH nešto više od sedam miliona dolara, dok se ostatak odnosi na Brčko distrikt”, rekao je Višković novinarima u Doboju.

Nakon sastanka o epidemiološkoj situaciji u BiH, Višković je naglasio da će vakcina protiv virusa korona biti na raspolaganju građanima po svim procedurama i zakonskim propisima.

Višković je podsjetio da je BiH nabavila ogromne količine zaštitne opreme vezane za kovid 19.

“Svi moramo biti svjesni činjenice da na početku pandemije nismo imali ni zaštitnih maski, ali i da smo među prvima u regionu doveli naš zdravstveni sistem u poziciju da nijednog momenta nikome ne nedostaje bilo koja vrsta pomoći”, napomenuo je Višković.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić podsjetio je da BiH vakcinu nabavlja u okviru Kovaks programa, gdje se već sada zna koliko vakcina košta.

“Napravljen je sistem da sve zemlje imaju ravnomjeran pristup vakcinama za 20 odsto stanovništva”, rekao je Novalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana