Za jednokratnu pomoć borcima i penzionerima 39,5 miliona KM

Srna
Za jednokratnu pomoć borcima i penzionerima 39,5 miliona KM

BANjALUKA - Odlukom Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne novčane pomoći predviđena je isplata 39.5 miliona KM borcima i penzionerima, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Jednokratna pomoć je predviđena za 395.365 osoba, navodi se u saopštenju.

Po pitanju izdvajanja za boračko-invalidsku zaštitu, iz Ministarstva napominju da ukupno godišnje budžetsko izdvajanje u ovoj godini za boračke kategorije iznosi 476 miliona KM, što je oko 11 odsto u odnosu na ukupan ovogodišnji budžet Srpske.

"Budžet za boračko-invalidsku zaštitu za 2022. godinu nakon rebalansa iznosi 285.096.000 KM i to je od uspostavljanja sistema boračko-invalidske zaštite najveće budžetsko izdvajanje za boračke kategorije. Rebalans budžeta za boračko-invalidsku zaštitu za 2022. godinu je za 45.198.900 KM veći u odnosu na osnovni budžet za prošlu godinu", dodaje se u saopštenju.

Vlada RS je u ovoj godini obezbijedila povećanje osnovice za vojne invalidnine u iznosu od 14 odsto kao i povećanje osnovice za 15 odsto za obračun mjesečnog boračkog dodatka, kojim su obuhvaćena 11.242 socijalno ugrožena nezaposlena borca od prve do pete kategorije mlađa od 60 godina.

Od maja je povećan i iznos mjesečnog novčanog primanja za borce starije od 65 godina koji zajedno sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju imaju 15 i više godina penzijskog staža, tako da im se isplaćuje iznos najnižeg nivoa najniže penzije od 242,55 KM.

"S obzirom na to da je od maja došlo do povećanja i penzija i mjesečnih primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, 117.468 penzionera iz boračkih kategorija je ostvarilo povećanje primanja po oba osnova", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je Vlada do sada realizovala četiri, a u toku je realizacija još dva, od ukupno šest zaključaka koje je Narodna skupština Republike Srpske 9. marta usvojila na posebnoj tematskoj sjednici o stanju u oblasti boračko-invalidske.

Iz Ministarstva navode da i pored navedenih činjenica koje se odnose na izdvajanja za boračke kategorije, evidentno je da određene grupe boraca, pod plaštom boračkih organizacija, nastoje da ostvare političke ciljeve političkih organizacija kojima pripadaju.

"To je vidljivo po tome što je u ovoj godini usvojen budžet i rebalans budžeta kojim je omogućeno najveće povećanje obima prava u oblasti boračko-invalidske zaštite do sada, ali se na sve to i dalje ispostavljaju nerealni i novi zahtjevi, nekoliko mjeseci prije opštih izbora, zbog čega je očigledno da se zahtjevima djeluje politički, a ne u svrhu poboljšanja stanja u ovoj oblasti", zaključuje se u saopštenju.

U ovoj godini je omogućeno povećanje iznosa sredstava za kupovinu ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide i paraplegičare, koje je iznosilo i do 80 odsto, te je proširena lista ortopedskih pomagala novim koja nisu ranije bila predviđena.Rješavanje ovog pitanja, kojim je obezbijeđena nabavka kvalitetnijih ortopedskih pomagala i pojednostavljena procedura, korisnici su ocijenili kao najbolje rješenje u regionu.

Iz resornog ministarstva dodaju da su posljednjih godina realizovani brojni zahtjevi nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana