Za dva dana u Bijeljini korona potvrđena kod 52 osobe među kojima su i ljekari: Zaraza se širi zbog okupljanja i nepoštivanja mjera

GS
Za dva dana u Bijeljini korona potvrđena kod 52 osobe među kojima su i ljekari: Zaraza se širi zbog okupljanja i nepoštivanja mjera

BIJELjINA – Broj slučajeva zaraze virusom korona u Bijeljini u protekla dva dana naglo je porastao, a prema riječima infektologa Aleksandre Radojčić, izvor zaraze, odnosno uzrok velikog povećanja broja novozaraženih su masovna okupljanja, ali i nepoštovanje mjera fizičke distance i nenošenje maske.

Samo u protekla 24 časa potvrđen je čak 31 slučaj zaraze, dan ranije 21, a  iz Bolnice "Sveti Vračevi" saopšteno je da je među  pozitivnim na Kovid-19 je 12 zdravstvenih radnika te bolnice. Ranije je potvrđena zarata kod sedam ljekara ove zdravstvene ustanove, a za jednu radnicu se očekuje rezultat retesta.

U Virusološkoj laboratoriji u Bijeljini je u protekla 24 časa analizirano 107 uzoraka, od kojih je 35 pozitivnih na virus korona, a osim stanovnika Bijeljine, pozitivne su  tri osobe u Ugljeviku i jedna u Loparama

U bolničkom karantinu je i dalje 11 osoba i svi su pod terapijom.
Sve osobe kojima je potvrđen kovid-19 pod nadzorom su Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, a pacijenti koji su otpušteni nakon bolničkog liječenja testirani su i negativni su na virus korona.
Broj novozaraženih u Bijeljini čini gotovo trećinu slučajeva zaraze virusom korona koji su potvrđeni u protekla 24 časa u Srpskoj.

Osim u Bijeljini, zabrinjavajuća situacija je i u Višegradu jer je od 103 pozitivne osobe u Srpskoj 11 iz te opštine, pa su u lokalnom Domu zdravlja morali da mijenjaju način rada za ostale pacijente.

- Dom zdravlja u Višegradu zbog povećanog broja zaraženih virusom korona skratio je radno vrijeme, a pacijenti se za preglede mogu zakazati telefonom – rekao je glavni medicinski tehničar višegradskog Doma zdravlja Tomislav Andrić.

Andrić je naveo da su skratili radno vrijeme ambulanti do 12.00 časova, te zamolio pacijente na obostrano razumijevanje.

On je istakao da pacijenti mogu da se jave telefonom i zakažu neophodni pregled ili da produže terapiju, dok hitni slučajevi mogu da se jave redovno u stanicu Hitne medicinske pomoći, koja radi 24 sata dnevno.

- Pacijenti koji imaju simptome na virus korona pregledaju se u posebnim odvojenim prostorijama kako ne bi došlo do miješanja sa pacijentima koji nisu pozitivni na virus - rekao je Andrić.

On je dodao da pacijenti sa temperaturom koja traje dva ili tri dana treba da se jave na pregled u ambulantu ili stanicu Hitne medicinske pomoći.
Andrić je apelovao na sve pacijente i građane Višegrada da se pridržavaju propisanih mjera, te da ne stvaraju dodatnu paniku.

Opština Ugljevik trenutno ima devet zaraženih virusom korona, od kojih su dva smještena u bijeljinsku bolnicu, a sedam je u kućnoj izolaciji, rekao je Srni direktor ugljevičkog Doma zdravlja Jugoslav Cvetković.
- Danas su tri novozaražena iz Ugljevika i imamo više od 30 građana koji su u samoizolaciji jer su imali kontakt sa zaraženima - naveo je Cvetković.
On je ocijenio da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i pozvao građane da se pridržavaju preporučenih mjera, da koriste zaštitne maske i drže distancu.

U Loparama je trenutno pet lica zaraženih virusom korona, rekao je direktor Doma zdravlja Želimir Nešković.

Nešković je naveo da su prvi slučajevi virusa korona u Loparama registrovana 1. jula i to dva, 3. jula još jedno, a danas dva lica.

Prema njegovim riječima, dva lica zaražena virusom korona nalaze se u bijeljinskoj bolnici, tri su u kućnoj izolaciji.

- Ukupno imamo 31 lice koje je u samoizolaciji, koji su registrovani kao kontakti zaraženih - rekao je Nešković.

On je dodao da je sa sjednice opštinskog Štaba za vanredne situacije upućen apel građanima da se pridržavaju preporučenih mjera u borbi protiv virusa korona, kako se ne bi širila zaraza.

Zaražena i doktorica Doma zdravlja u Palama

- Doktorica Doma zdravlja Pale pozitivna je na virus korona, ali se nije zarazila u ovoj ustanovi već na specijalizaciji - rekao je Srni direktor Doma zdravlja Ivan Šarac.

Šarac je naveo da se ova njihova radnica nalazi u izolaciji i da ima lakšu kliničku sliku.

On je dodao da niko drugi iz ove ustanove nije zaražen već da Dom zdravlja radi u punom kapacitetu i odgovara zadatku kada je u pitanji epidemiološka situacija izazvana virusom korona.

Šarac je napomenuo da na području Pala ima pozitivnih lica na virus korona, te da svakodnevno vrše testiranja. Prema njegovim riječima, sada, u odnosu na prethodne mjesece, imaju više iskustva i znaju šta raditi kada je riječ o ovoj infekciji.

Šarac je pozvao građane da budu disciplinovani, da drže distancu i nose maske jer je to jedini način da se spriječi širenje virusa.

- I tri starije osobe iz Pala pozitivne su na virus korona, imaju blage simptome, a riječ o porodičnim klasterima – rekli su u paljanskom Domu zdravlja. Sada su ukupno 22 osobe pozitivne na Kovid-19, a kod tri je prvi ponovljeni rezultat testa pokazao da su negativni na virus.

- Moramo sačekati sedam dana da drugi ponovljeni test pokaže da su negativni, kako bismo mogli reći da su oporavljeni - pojasnili su iz Doma zdravlja.
Na hospitalizaciji u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu još se nalazi žena sa Pala srednje životne dobi, čije se zdravstveno stanje poboljšava.
Iz Doma zdravlja Pale su naveli da čekaju rezultate četiri testa, dok će u ponedjeljak, 6. jula, uzeti uzorke od 17 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana