Za autoputeve i Luku Brčko 86 miliona evra

Glas Srpske
Za autoputeve i Luku Brčko 86 miliona evra

Sarajevo - Ugovori o kreditu za izgradnju dodatnih dionica autoputa na koridoru 5C u iznosu od 76 miliona i modernizaciju Luke Brčko vrijednu deset miliona evra potpisani su juče u Sarajevu.

Rok otplate za oba kredita je 15 godina sa trogodišnjim grejs periodom, kamata je jednaka euriboru plus jedan odsto marže, a planirano je da projekti budu završeni do kraja 2019. godine.

Potpise na ugovor stavili su ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktorka Odjeljenja za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sju Beret. Novac je namijenjen za izgradnju autoputa između Svilaja i Odžaka dugog 10,4 kilometra i na potezu između Donje Gračanice i Klopča u blizini Zenice, dužine 5,8 kilometara. Za izgradnju dionice Svilaj - Odžak biće na raspolaganju 40 miliona, dok će 36 miliona evra biti utrošeno za radove na dionici Donja Gračanica - Klopče.

Bevanda je zahvalio EBRD-u što su prepoznali značaj ovog projekta i doprinijeli da bude odobren kredit po povoljnim uslovima.

- Za nas je izgradnja koridora 5C strateški prioritet i uložićemo napore da te projekte realizujemo u zacrtanim rokovima - rekao je Bevanda.

Luka Brčko je jedina riječna luka u BiH i tranzitni punkt za promet robe, a Bevanda je rekao da je ona veliki, ali neiskorišćen potencijal.

- Nadam se da će nakon realizovanja ovog projekta Luka Brčko dobiti mjesto koje zaslužuje jer će biti riješen krucijalni problem željezničkog pristupa koji je sada na niskom nivou i smješten je u centru grada. Položaj Luke Brčko omogućiće nam da unaprijedimo regionalnu saradnju i iskoristimo vezu preko rijeke Save s Dunavom kao glavnim vodotokom jugoistočne Evrope - izjavio je Bevanda.

Beret je istakla da dva ugovorena projekta povećavaju iznos sredstava koje je EBRD pružio u sektoru transporta u BiH na oko 1,9 milijardi evra.

- Vjerujemo da će ti projekti značajno uticati na situaciju u zemlji. Projekti na koje se odnose ugovori su najveći infrastrukturni projekti na kojima se trenutno radi i predstavljaju važan međunarodni transportni koridor koji će BiH povezati sa tržištima u EU. Ubrzanje realizacije ovih investicija predstavlja ključni prioritet i zbog toga smo sretni što imamo priliku da finansiramo ovaj projekat - rekla je Baret i dodala da se očekuje da će realizacija dogovorenih projekata početi naredne godine.

Savjet ministara BiH utvrdio je početkom decembra prijedlog ugovora o kreditu sa EBRD-om.

Akcize uslov za povlačenje novca

Kredit za autoputeve je alociran na FBiH, a korisnik je Javno preduzeće "Autoceste FBiH".

Direktor tog preduzeća Adnan Terzić naveo je da je jedan od uslova za povlačenje ovog kredita donošenje izmjena Zakona o akcizama.

- Nadam se da će to biti učinjeno dok sredstva ne budu operativna - istakao je Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana