Vulin: Na mostu „Bratoljub“ biće uveden integrisani granični prelaz

GS
Vulin: Na mostu „Bratoljub“ biće uveden integrisani granični prelaz

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će biti uveden novi integrisani granični prelaz između Ljubovije i Bratunca, koji će biti prva zajednička tačka prelaza između Srbije i BiH, javila je Srna.

-To znači da građani Srbije ili građani Republike Srpske, odnosno BiH, kada prelaze most, neće morati da pregledaju dva carinika, niti da dva puta pokazuju putnu ispravu - rekao je Vulin u Skupštini Srbije.

Obrazlažući poslanicima pet sporazuma koje srpski parlament treba da usvoji, Vulin je objasnio da su među tim aktima i sporazumi između Vlade Srbije i Savjeta ministara o graničnim prelazima, pograničnom saobraćaju i o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima.

-Ta tri sporazuma su od izuzetnog značaja za Srbe sa obe strane Drine, ali i za ostale građane BiH. Posebno važno je da se tim sporazumima pored postojećih uvodi novi granični prelaz na mostu „Bratoljub“ između Ljubovije i Bratunca - rekao je Vulin.

On je podsjetio da je taj most Srbija odavno izgradila, ali je čekala da Savjet ministara BiH ispuni svoje obaveze i omogući građanima dvije države da ga koriste i da imaju integrisani prelaz, na kojem će mnogo brže i jednostavnije prelaziti sa jedne na drugu stranu Drinu.

On je dodao da sporazum o pograničnom saobraćaju omogućava građanima ubrzanu proceduru i lakšu saradnju.

-Logično je da ljudi koji žive s obe strane Drine jednostavnije sarađuju. Otvaranjem novog mosta prema nekim mestima ćemo skratiti put za 60 kilometara, a na mostu će biti prva zajednička tačka prelaza - rekao je ministar.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je nedavno u Bratuncu da su stvorene sve pretpostavke za otvaranje mosta i graničnog prelaza „Bratoljub“.

Tada je naglasio da se još čeka usaglašavanje nadležnih organa Srpske i Srbije kako bi most bio pušten u funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana