Vulić: Zvizdić za početak neka pročita Ustav BiH

Srna
Vulić: Zvizdić za početak neka pročita Ustav BiH

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da „ako neko nešto krši u BiH to je samostalni poslanik, trenutno na funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić, jer od ovog doma pravi Predstavnički dom FBiH“.

Vulićeva je poručila Zvizdiću da ljudi koji sjede u Predstavničkom domu i čine kvorum dolaze sa teritorije FBiH.

-Sad mi je jasno i što su iza Vas u sali grupisane po dvije zastave jedna BiH, a jedna Federacije iako u Ustavu jasno stoji da Predstavnički dom čine poslanici izabrani sa teritorije entiteta. Kada brojite glasanje na kraju kažete koliko je ukupno, a koliko za ili protiv ili suzdržano sa teritorije oba entiteta. Ne kažete koliko građana, niti prebrojavate poslanike građane. U tom domu, gospodine Zvizdiću, glasaju entiteti putem svojih izabranih predstavnika sa voje teritorije - navela je Vulićeva.

Ona je podsjetila Zvizdića da se Predstavnički dom sastoji od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.

-Ako su Vama dvije trećine sa teritorije Federacije, Predstavnički dom koji po Vama radi i kojim predsjedavate zapitajte se šta i kako Vi kršite, gospodine Zvizdiću - naglasila je Vulićeva.

Pošto je jasno da Zvizdić nije upoznat sa Ustavom BiH, Vulićeva je rekla da za njegovu informaciju Narodna skupština je nosilac zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj.

-Republika Srpska je kroz svoje institucije dokazala i pokazala da zna i može funkcionisati kao samostalna - naglasila je Vulićeva za Srnu.

Komentarišući Zvizdićevu izjavu da će Predstavnički dom raditi dok on predsjedava njime, Vulićeva je rekla da on u tom domu predstavlja samo sebe jer nema ni stranku, ni klub.

-Kada sam vidjela da je dao izjavu pomislila sam da daje ostavku na mjesto člana Kolegijuma ali opet to nije naš problem već Federacije i Bošnjaka koje u tom kolegijumu predstavlja. Ali ono što se nas tiče jeste da on Predstavnički dom naziva najvišim domom i građanskim. To što je on trenutno predsjedavajući, pa sebe doživljava posebnim i najvišim, to je već Zvizdićev problem - istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da ono što Zvizdić treba da zna jesu nadležnosti, a slovom i brojem ih je pet po Ustavu BiH i više od Predstavničkog doma ima na primjer Skupština Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana