Vučić: Srbija će se suprostaviti sankcijama, dok sam predsjednik neće biti blokade na Drini

Agencije
Vučić: Srbija će se suprostaviti sankcijama, dok sam predsjednik neće biti blokade na Drini

BEOGRAD - Srbija će se suprostaviti i biti protiv bilo kakvih sankcija koje bi neko donosio prema Republici Srpskoj, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poslije sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Naglasio je da neće biti blokade na Drini dokle god je on predsjednik Srbije.

- Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir Srpske da bilo kome pravi probleme. Možemo da pobeđujemo samo ako se dogovaramo, pregovaramo i treba obnoviti dijalog sa svima, da se pronađe izlaz iz krize. Molimo ih sve da rešavamo probleme kroz razgovor i dijalog, a sankcije dovode samo do uzavrele atmosfere i puta koji nije dobar. Neće biti blokade na Drini, jer Srbija nikada neće podržati sankcije prema svom narodu - naglasio je Vučić. 

Predsjednik Srbije naglasio je da Republika Srpska nije izvor problema.

Vučić je rekao da ne postoji hir da Srpska pravi probleme, već su potezi koje preduzima reakcija jer joj se oduzima pravo na šume i poljoprivredno zemljište.

On je istakao da kod Dodika vidi dobru volju da se problemi rješavaju razgovorom.

Naglasio je da mu je Dodik prenio da ne postoji nikakav hir i nikakva želja Republike Srpske da bilo gdje i bilo kome pravi bilo kakav problem, već da potezi koji se preduzimaju predstavljaju reakciju na pokušaj da se Srpskoj otme ono što joj pripada po Dejtonskom sporazumu.

On je rekao na konferenciji za novinare da je važno da se sačuva mir i da se pokaže ono što je srpski član Predsjedništva BiH večeras pokazao svima da Republika Srpska nije nikakav izvor problema.

Vučić kaže da je važna večerašnja poruka Dodika da je spreman da razgovara i da je, ukoliko bi se problem oko oduzimanja poljoprivrednog zemljišta i šuma Srpskoj riješio, spreman da institucije BiH funkcionišu.

-To, čini mi se, lišava sve one koji bi želeli da kažu da je kriv Dodik i da je kriva Republika Srpska. Takve vrste argumentacije nas uvode u nešto što je iracionalan i dramatičan pristup - rekao je Vučić.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o vojsci Republike Srpske i da je Dodiku prenio nekoliko važnih poruka iz Evrope i svijeta po tom pitanju.

-Rekao sam šta ja mislim, čuo sam od njega šta on misli i veoma sam mu zahvalan na tome što je izrazio spremnost da u narednih 14 dana sasluša još mišljenja različitih ljudi i da će biti poseta Banjaluci. Ako dobijem poziv ja sam spreman da odem - rekao je Vučić.

On je naveo da su svi u regionu spremni da razgovaraju i da pomognu da se pronađe izraz iz krize, te da očekuje da se nastave i međusobni i razgovori sa međunarodnim predstavnicima, posebno početkom novembra.

-Mi ne možemo da donosimo odluke, ali nećemo podržati i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje bi neko donosio protiv bilo koga u Republici Srpskoj - rekao je Vučić.

On je istakao da je razgovor sa Dodikom uvijek dobronamjeran i prijateljski i da želi Republici Srpskoj najbolje, kao što i Srpska želi Srbiji najbolje.

-U takvim odnosima morate da čujete jedne druge i razgovarate, ali moramo da čujemo i Bošnjake i da razgovaramo sa njima i zajedno rešavamo probleme -rekao je Vučić.

Razvoj infrastrukture

Istakao je da su Dodik i on razgovarali o svim važnim temama u BiH.

Između ostalog, naglasio je, bilo je riječi o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Republike Srpske i BiH, te je najavio do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora za izgradnju 19 kilometara autoputa od Rače do Bijeljine.

Vučić je rekao da će Srbija finansirati od 80 do 90 procenata ovih radova.

Predsjednik Srbije je govorio o investiranju u razvoj putne komunikacije koja bi, između ostalog, spojila i dijelove u Srbiji i BiH naseljene pretežno bošnjačkim narodom.

-Ta vrsta interkonekcije, spajanja srpskog i bošnjačkog naroda, bila bi veoma lekovita za naš odnos i veoma važna za razvoj naših ekonomskih odnosa - ocijenio je Vučić.

Istakao je da smatra važnim ubrzanje donošenja odluka u Sarajevu u vazi sa autoputem do Srbije, jer bi !“ta vrsta spajanja srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose“.

Vučić je ukazao da nama radovi na mostu na Savi napreduju, kao i radovi na putu od Kuzmina do Sremske Rače.

-Imajući u vidu činjenicu da je Dodik već radio i da su završene deonice Banjaluka-Prnjavor, Prnjavor-Doboj, ostalo je da se radi deonica Prnjavor preko Brčkog do Bijeljine. Za nas je važno i zamolio sam Dodika da u Sarajevu razgovara sa kolegama da ubrzamo donošenje odluke u vezi izgradnje autoputa prema Sarajevu - kazao je on.

Dodao je da je važno da se tih 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre.

-Istovremeno do kraja godine ili početkom iduće potpisaćemo ugovor o izgradnji puta Požega-Boljare. Time ćemo kod Duge Poljane imati račvanje čime bi spojili Novi Pazar, Sjenicu, i Tutin sa Podgoricom i Sarajevom, istočni deo BiH, ali i Sarajevo i sa predelima u Srbiji gde žive Bošnjaci i Beogradom. Mislim da bi takva vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose - ocijenio je on.

Istakao je da trenutna energetska situacija prijeti velikom broju zemalja u regionu.

- Gledaćemo da pripremimo zajedničku platformu sa zemljama u regionu ali i Rusijom, za izgradnjom gasovoda do Banjaluke - istakao je Vučić.

Prvi avioni u Trebinju prije kraja 2023.

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da prve avione na novom aerodromu u Trebinju očekuje prie 2023.godine.

Posle razgovora sa Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da su obezbijeđena sredstva za izgradnju aerodroma, koji će koštati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje.

- Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022.godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023.godine - rekao je Vučić.

To bi, kaže, trebalo da podigne cijelu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svjetskim centrima.

Dodao je da se izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju završava u martu, kao i da su obezbijeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Srpska mala meta, smeta im snažna Srbija

Aleksandar Vučić rekao je večeras da je pojedinim evroparlamentarcima Republika Srpska mala meta i da im smeta snažna Srbija.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje šta je njegov odgovor na tvrdnje osam poslanika EU koji su tražili od Žozepa Borelja i Kristijana Šmita da, kako su naveli u pismu,da se zaustavi Milorad Dodik, a Srbiju pri tome optužuju za loše stanje u BiH i targetiraju je kao pretnju bezbjednosti regiona, rekao da ne zna ko su ti parlamentarci i da ga ne zanima previše šta oni govore.

-Može da ih bude i 80 ili 280 odgovorio bih isto. Mogli bi i samo iz jedne zemlje iz okruženja da dovedu sve evroparlamentarce svi bi to potpisali. A potpisali bi zato što im smeta snažna Srbija, jer je za njih Srpska mala meta. Oni znaju da njima Srbija predstavlja problem zbog rastuće ekonomske snage, što Vojska Srbije više nije za potcenjivanje kao što je bila, već je mnogostruko snažnija nego pre 30, 20 i 10 godina i biće - ukazao je Vučić.

On je rekao i da sve što je večeras tražio od Dodika, uz to da ga sasluša, čuje, da razumije sve šta se u Srpskoj i BiH zbiva, je bilo da sačuvamo mir, „da pravimo mi Srbi kompromise, jer je mir nesto što nam je nasušna potreba, što nam donosi dodatnu snagu, razvoj, ekonomski rast, to snaži Srbiju“.

On je ironično napomenuo da kada bi svi slušali šta prilaju razni evroparlamentarci kao što je Viola fon Kramon, „svi bi se obesili ili mogli da skočimo u Dunav“.

-A o Kosovu i da ne pričam, to bi bila zabranjena reč u Srbiji - primjetio je Vucić i dodao da oni imaju svoje, a mi svoje interese.

Kaže da oni rade za svoju zemlju, „a što je obično protiv naše zemlje“, i da tu ne govori o EP u cjelini već o pojedincima, obično ljevičarima.

-Neka oni rade svoj posao. Što se nas tiče mi ćemo da vodimo odgovornu i ozbiljnu politiku, da cuvamo stabilnost u regionu i da razvijamo Srbiju, da napreduje, da se suprotstavljamo onima koji pokušavaju da ukinu pravo na sopstveno mišljenje našem narodu, našoj zemlji i pravo na nezavisno donošenje odluka - poručio je Vučić.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana