Vučić: Plašim se jednostranog pristupa zapada

Srna
Vučić: Plašim se jednostranog pristupa zapada

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sve tri strane u BiH zajedno sačuvati mir jer nikome nije do rata, ističući da se plaši neodgovornosti, neozbiljnosti, kao i jednostranog pristupa Zapada.

On je naglasio da smatra lošom porukom uvođenje američkih sankcija samo jednoj strani – Republici Srpskoj ili srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

"Ja o svemu tome mislim loše, ali naša odgovornost mora da bude na najvišem mogućem nivou zato što su nam potrebni mir stabilnost. Mi najbrže rastemo, imamo najveće i najbolje šanse za ubrzani razvoj i napredak i tu šansu ne smemo da propustimo", rekao je Vučić sinoć za Televiziju "Pink".

On je rekao da je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na nedavnom sastanku u Ankari pitao da li Bošnjaci hoće da grade auto-put do Srbije ili ne, pošto Srbija već gradi auto-put ka Sarajevu, dodajući da će to biti jedna od tema trilateralnog sastanka, koji bi trebao da bude održan poslije izbora u Srbiji.


"Hajde da probamo da rešavamo te stvari koje ljudima život znače, da probamo da rešavamo ozbiljne stvari i vidimo oko čega nema potrebe ni da razgovaramo. Samo nam recite da ili ne", naveo je Vučić.

Kada je riječ o saradnji sa BiH, Vučić ističe da, nažalost, o čemu god da se priča sa bošnjačkim predstavnicima, bilo da je riječ o zajedničkim ulaganjima ili o nečemu drugom, svaki razgovor se svodi na to da oni kažu: "Ma, da, ali vi ste počinili genocid".


Prema njegovoj ocjeni, slično je i sa pričama o proslavi Dana Republike Srpske.

"Kažu da je strašno to što se dogodilo 9. januara u Republici Srpskoj. Pa šta je strašno? Bio defile jedinica sa onim puškama koje oni imaju, regularnih policijskih jedinica.
Ja sam pitao sve međunarodne predstavnike o čemu se radi? Ali zato ne pišete šta se desilo u Bužimu i Sarajevu, to nije važno", ukazao je Vučić.

On je rekao da ne vidi zašto bi sto pušaka u defileu bio problem, kao ni smisao tih optužbi.

"Da, oprostite, metaforički govorim, svako selo ima toliko pušaka i u BiH i u Srbiji i na svakom drugom mestu. Ne razumem i ne mogu da shvatim šta je smisao svega toga, a odgovor druge strane ne čujete", naveo je Vučić.


Komentarišući nedavne uvrede i prijetnje Bošnjacima u Priboju, on je naglasio da to više nikad ne smije da se ponovi.

"Mi moramo da pokažemo poštovanje prema Bošnjacima. Naše je da poštujemo džamije, kao što od njih treba da tražimo da poštuju crkve. Treba i da razmišljamo o tome kako da ekonomski guramo zemlju napred i da zaštitimo svakog Bošnjaka u Srbiji koji se oseća ugroženim", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana