Vučić o navodima iz Podgorice: Notorna neistina da Srbija namerava da ruši vlast u Crnoj Gori

Tanjug
Vučić o navodima iz Podgorice: Notorna neistina da Srbija namerava da ruši vlast u Crnoj Gori

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da iz Podgorice stižu notorne neistine na račun Srbije, poput one da Srbija namjerava da ruši vlast u Crnoj Gori ili o kontinuitetu velikosrpske politike.

- Ako je to tačno da je predsednik Crne Gre Milo Đukanić rekao za promenu vlasti, to je notorna neistina. Nikada se Srbija nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, nikada nismo želeli da odlučujemo ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji - poručio je Vučić danas na TV Prva.
On je rekao da je za njega važnije to što je Đukanović govorio o "deformitetu" koji postoji u srpskom nacionalizmu i velikosrpskoj politici.
- Nismo mi spaseni mnogih grešaka, ali kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike morate da uzmete u obzir i sindrom onih koji su želeli odvajanje od Srbije i da je to podsticalo njihov nacionalizam. Jedan od separatizama je bio i crnogorski - rekao je Vučić.
On je naveo da se to dešavalo od Sekule Drljevića, pa poslije Prvog svjetskog rata i protiv srpskog oslobođenja, pa do mijenjanja činjenica.
-Uvek se govori o tome da se Srbija mijesa i da odlučuje, a činjenice su drugačije - ukazao je Vučić.

Neki crnogorski nacionalni krugovi smatrali su, ističe, da Srbe u Crnoj Gori treba prevoditi da budu Crnogorci, a smatrali su da su Beograd i Srbija takođe njihovi. Vučić je naveo da je to dovelo do postavljanja u bezbjednosni sektor i na najvažnije funkcije u Srbiji ljudi iz crnogorske agencije za nacionalnu bezbjednost, a ponegde ih ima i danas na tim funkcijama.

-Ne možeš da radiš za agenciju druge zemlje, to smo prilično očistili - rekao je Vučić.

On je istakao da Crnogorci u Srbiji moraju da se osjećaju jednako kao i Srbi u Srbiji i da imaju ista prava, za razliku od Srba u Crnoj Gori.
- O tom defomritetu govorim, jer je on napravljen sa velikim silama na Zapadu, kojima je odgovaralo da za sve okrive srpski nacionalizam - naglasio je Vučić.

Srbija je jedina u regionu koja ima raketni sistem „Pancir S2", odbrambeno oruđe, ali oruđe koje čini Srbiju jačnom, našu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju, ističe predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da nema sumnje da će Pancir istovremeno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju.
Vučić je, , povodom dolaska dva sistema „Pancir", od ukupno šest, kazao da se radi o skupom, ali izuzetno vrijednom oružju.

Vučić je kazao da mu je predsjednik Rusije Vladimir Putin savjetovao da kupi „Pancir", koji se pokazao odličan u stvarnom sukobu u Siriji.
Reagujući na izjavu američkog generala Frederika Hodžisa koji je povodom nabavke "Pancira" pitao zbog koga se to Srbija naoružava i od koga hoće da se brani rekao da Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali da Srbija kao suverena i nezavisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u njenom najboljem interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana