Vučić: Kurtijev prijedlog za takse je pokušaj podvale

Srna, Tanjug
Vučić: Kurtijev prijedlog za takse je pokušaj podvale

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je najava predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će djelimično ukinuti takse na robu iz centralne Srbije i BiH pokušaj još jedne podvale Prištine i naglasio da je specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potpuno u pravu kada kaže da SAD neće podržati Kurtija.

Vučić je naglasio da Kurti trikove poput ovog može da prodaje drugom, a da je on tu školu davno završio.
- Smislio je da kaže "mi ćemo ukinuti takse na sirovinu". E je li? On bi da kupuje našu srpsku pšenicu duplo jeftinije nego onu iz Severne Makedonije i da njegovi pakari prave hleb, a zašto onda neće i naš keks, naš prašak.. Je li on to sam smislio - rekao je Vučić novinarima u Gornjem Milanovcu.

Vučić je naglasio da će Srbija nastaviti da razvija svoju ekonomiju koja bilježi nevjerovatan rast, da gradi mir, stabilnost kao i da ulaže u svoju namjensku industriju jer se naoružavaju i drugi u regionu.

Grenel je saopštio je da SAD ne podržavaju polumjere Kurtija o djelimičnom ukidanju taksa na robu iz centralne Srbije i BiH.

- Naša pozicija je sasvim jasna - takse moraju biti potpuno ukinute. Kurti pravi ozbiljnu grešku - naveo je Grenel na svom "Tviter" nalogu.

Kurti je u četvrtak na vanrednoj konferenicji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svijetu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana