VSTS: Osuđene prijetnje upućene glavnom tužiocu Tužilaštva BiH

Srna
VSTS: Osuđene prijetnje upućene glavnom tužiocu Tužilaštva BiH

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH dao je punu podršku svim dosadašnjim izjavama predsjednika Savjeta Milana Tegeltije kojima je osudio prijetnje upućene glavnom tužiocu BiH Gordani Tadić povodom afere "Respirator" i zatražio da se ovakvi slučajevi što prije osude.

Tokom rasprave o slučaju Tadićeve, Tegeltija je na današnjoj sjednici VSTS-a rekao da su prijetnje smrću Tadićevoj i njenoj porodici uslijedile odmah nakon puštanja na slobodu osumnjičenih u predmetu "Respirator", nakon čega je on dao izjavu.

On je dodao da je od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara za njih zatražio mjere zaštite, što je odmah i učinjeno.

"Izjave predstavnika SDA o radu pravosudnih institucija, a posebno glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u kojim se nakon hapšenja osumnjičenih u predmetu Respirator, između ostalog, navodi da se radi o udaru na bošnjački narod, te da je Tadićeva državni neprijatelj, primjeri su kako ne treba raditi u demokratskom društvu i ovakva praksa mora hitno da nestane", rekao je Tegeltija.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić smatra da je ovo do sada najbrutalniji napad na nosioce pravosuđa, da je riječ o političkom progonu Tadićeve i da, ako se ovako nastavi, to vodi u anarhiju.

Član Savjeta Amila Kunosić kaže da se ovim slučajem "pokazalo u kakvom nedemokratskom i necivilizovanomn društvu živimo".

Član Savjeta Goran Nezirović je izjavio da su kritike na rad pravosuđa legitimno pravo izvršne i zakonodavne vlasti, ali da je u ovom slučaju prekoračena granica.

"Ovde se radi o govoru mržnje koji ulazi u zvanične institucije i postaje legitiman način dijaloga. Mi se s tim moramo obračunati. Javne nabavke su izvor korupcije, a mi trebamo poslati poruku da nosioci pravosudnih funkcija moraju biti izvan političkog uticaja", istakao je Nezirović.

Članovi VSTS-a su ocijenili da se u ovom slučaju radi o brutalnom i očigledno fraglantnom i opasnom pritisku na pravosuđe.

Savjet će sutra, drugog dana sjednice, izdati posebno saopštenje povodom sve učestalijeg pritiska na pravosuđe u BiH.

Tegeltija je naveo da će se u tom saopštenju biti riječi o jeziku mržnje, napadima na pravosudni sistem i korištenju rječnika u javnom diskursu kojim se omalovažavaju i targetiraju nosioci pravosudnih funkcija, što može biti opasno za cijelo društvo.

Odgovarajući na pitanje novinara nakon sjednice, Tegeltija je rekao da ne opravdava "curenje" informacija iz policije, tužilaštava ili suda, što je pojava sa kojom se povremeno susreću i sa kojom imaju problem.

"Ukoliko bih znao ko je tome doprinio ili dao podatke u javnost, odmah bih protiv njega podnio disciplinsku prijavu. To bi bio disciplinski prekršaj, pa i krivični prekršaj zbog ugrožavanja istrage", izjavio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana