Vrbas nije zagađen piralenom

Dragana Orlović
Vrbas nije zagađen piralenom

Banjaluka - Rijeka Vrbas nije zagađena opasnim i kancerogenim uljem, što su potvrdile i najnovije laboratorijske analize uzorka sedimenta iz njenog korita, kojima je utvrđeno da su vrijednosti polihlorovanih bifenila, odnosno piralena u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih.

 

Potvrđeno je to juče iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

- Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo(a)antracena, jedinjenja koje nastaje kao produkt sagorijevanja nafte i nalazi se u izduvnim gasovima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem - saopšteno je iz Inspektorata RS.

Podsjećaju da su još u drugoj polovini juna uzeta tri uzorka sedimenta iz korita Vrbasa, kako bi laboratorijskim analizama utvrdili eventualno postojanje piralena i drugih štetnih materija. Taj zahtjev za uzorkovanje i ispitivanje upućen je, kako kažu, Institutu za vode u Bijeljini.

- Uzorkovanje sedimenta obavljeno je 19. i 20. juna. Prvi uzorak uzet je u zoni ušća rijeke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu rijeke Vrbas na prostoru Male Ade, a treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod “Vitaminke” u banjalučkom naselju Česma - naveli su u Inspektoratu.

Svim ovim analizama ispitivano je prisustvo teških metala, piralena i drugih ugljovodonika i na osnovu izvještaja o ispitivanju utvrđeno je da su rezultati analiza u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija.

U poslovnoj zoni “Incel” 9. marta ove godine izbio je požar, kada je planulo otrovno ulje “piralen”, koje je, kako tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije. Od tada kreću serije inspekcijskih kontrola, a u cijeli slučaj uključila se i policija, kao i Okružno tužilaštvo u Banjaluci.

I grad Banjaluka je najavio krivične prijave protiv odgovornih lica u preduzećima “Eko trejd” i “Univerzum”, nakon što je ekološka inspekcija u krugu “Incela” otkrila da su nezakonito odlagali otpadne, industrijske materije.

Gradska uprava Banjaluka ovih dana trebalo bi da se oglasi i povodom ukupnih rezultata vještačanja koja su obavljena u krugu ovog nekadašnjeg giganta. Tada će biti iznesen i prijedlog kako sanirati cijelu situaciju.

Zajedno do sanacije

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić nedavno je izjavila da je neophodno napraviti precizan zajednički plan aktivnosti svih nadležnih institucija kako bi blagovremeno bio definisan način sanacije kontaminiranog zemljišta u “Incelu”. Ona je od svih nadležnih zatražila da dostave rezultate i nalaze do sada preduzetih aktivnosti, kako bi najkasnije do 20. jula imali prve smjernice za dalje postupanje u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana