Vozaču godina i po zatvora jer je pijan usmrtio mladića

Nebojša Tomašević
Vozaču godina i po zatvora jer je pijan usmrtio mladića

BANjALUKA – Mirko Malbašić (23) iz Srpca osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na godinu i šest mjeseci zatvora jer je vozeći pijan pregazio i usmrtio Duška Nikolića (18) koji je ležao na cesti u Nožičkom kod Srpca.

Malbašiću je izrečena i novčana kazna od 4.000 KM  za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kobna nesreća, zbog koje je osuđen desila se 17. oktobra 2020. godine, a prema presudi, nakon što je pregazio Nikolića optuženi je vozilom njegovo tijelo vukao oko 450 metara i potom parkirao automobil.

U presudi se navodi  da je optuženi u krvi imao oko 1,93 promila i da je usljed toga bio u stanju bitno smanjene uračunjovosti u koje se sam doveo.

Navodi se  i da je zbog toga njegova sposobnost da upravlja vozilom bila isključena.

Kako se dalje navodi, optuženi kobne večeri nije kočio iako je mogao da uoči Nikolića na putu na daljini od 21,5 metara.

Prema presudi,  i stradali Nikolić bio je  pijan i u krvi imao oko 1, 68 promila alkohola te je svojim postupkom stvorio  opasnu situaciju.

Oba mladića su kobne večeri kada se desila nesreća bili na proslavi rođendana u jednoj vikendici u Nožičkom.

Prema pričama svjedoka, Nikolić je u jednom momentu rekao da ide kući i nestao je, da bi nakon nekog vremena neko pronašao njegovo krvavo tijelo u blizini mjesta proslave i vozila optuženog. Svjedoci su ispričali da je optuženi išao vozilom do kuće.

Malbašić je zbog oružjaosuđen jer je držao prepravljenu vojničku pušku “m48”, pištolj “m57”, okvir za pušku “papovku” i 10 metaka kao i automatsku pušku bez okvira. On je kako su rekli svjedoci tokom suđenja, iz  puške pucao prije nesreće.

Sud je Malbašića obavezao da plati sudske troškove od 4.955 KM. Ako ne plati troškove za svaki 50 KM dobiće dan zatvora.

Porodica oštećenog upućena je da u parničnom postupku ostvari nadoknadu štete.

Otac stradalog Duška nakon izricanja presude bio je vidno nezadovoljan.

Kazao je da se “više dobije za ubistvo srndaća”.

On je ranije  tražio maksimalnu kaznu i odštetu od 90.000 KM.

Vozačka

Sud je Mirku Malbašiću oduzeo vozačku dozvolu na četiri godine.

Ta kazna će se računati nakon pravosnažnosti presude i u nju se ne uračunava vrijeme provedeno u zatvoru.

Kako je rekao sudija Branimir Jukić,ukoliko optuženi u tom periodu bude upravljao vozilom kazna će biti pretvorena u zatvorsku.

Pojasnio je da će  za svakih šest mjeseci zabrane biti određen mjesec zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana