Vojnici na paradi i bez odobrenja

Željka Domazet
Vojnici na paradi i bez odobrenja

Sarajevo - Pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH učestvovaće u proslavi Dana Republike u punom kapacitetu iako je rukovodstvo Ministarstva odbrane BiH u četvrtak donijelo odluku da ne može biti dio parade u Banjaluci.

Stav kolegijuma Ministarstva odbrane BiH je da samo Vojni orkestar Oružanih snaga BiH - bend Banjaluka može učestvovati u odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske RS 8. i 9. januara. Time je odbijena glavnina zahtjeva Službe predsjednika RS.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da zagovara isti stav kao predsjednik RS Milorad Dodik, a to je da pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka treba da učestvuju u programu obilježavanja 9. januara. Dodik je u srijedu rekao da će, ako se ne pojave pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka onako kako je predviđeno u cjelini, biti odbačeno i učešće vojnog orkestra. On je pozvao komandanta puka i sve pripadnike da bez obzira na prijetnje iz Sarajeva uzmu učešće u obilježavanju Dana RS.

- Neću da se saglasim sa odlukom o djelimičnom učešću, kao što to nije učinio ni predsjednik RS. Insistiraću i pozvaću sve pripadnike Oružanih snaga BiH iz RS da dođu na paradu. Imamo zakon, a i zadatak Trećeg pješadijskog (RS) puka jeste da njeguje tradiciju Vojske RS. Ne prihvatam odluku da učešće na ceremonijalnim aktivnostima bude odobreno samo Vojnom orkestru i insistiram na tome da i 40 pripadnika puka, koje je tražila Služba predsjednika RS, učestvuje u svečanosti - rekao je Jerinić.

Dodao je da je učešće vojnika moguće samo tako i nikako drugačije.

- Ne možemo funkcionisati na principu ucjena i po sistemu ovo može, ovo ne može. Šta je sporno u tome da, kada je već data saglasnost za učešće Vojnog orkestra u uniformi, na svečanosti učestvuju i drugi pripadnici puka - istakao je Jerinić.

Komandant Trećeg pješadijskog (RS) puka Nedeljko Kopuz rekao je da nema odobrenje da govori u medijima.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da Treći pješadijski (RS) puk, koji baštini tradiciju Vojske RS, ima obavezu da se odazove pozivu predsjednika RS i učestvuje u obilježavanju 9. januara.

- Najoštrije osuđujem odluku Ministarstva odbrane. Nedopustivo je da jedan ministar u zajedničkim organima BiH može da se protivi učešću pripadnika puka u obilježavanju praznika u skladu sa Zakonom o Danu RS. Ministar odbrane nema pravo da selektivno odlučuje o zahtjevu predsjednika RS - naglasio je Čubrilović i dodao da Narodna skupština očekuje od svih predstavnika RS u zajedničkim institucijama da se odlučno suprotstave samovolji ministra koji se svojim odlukama stavlja iznad ustavnih i zakonskih ovlašćenja RS, legitimnih zahtjeva i demokratski izražene volje građana Srpske.

Premijerka RS Željka Cvijanović očekuje da će se uprkos zabrani prisustva obilježavanju Dana RS odazvati i pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima ovlašćenja da naloži učešće pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka u svečanostima povodom Dana RS.

- Prema Ustavu BiH, svaki član Predsjedništva vrši funkciju civilnog komandanta Oružanih snaga - istakao je Košarac.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Sifet Podžić rekao je da odluku o učešću Trećeg pješadijskog (RS) puka u obilježavanju Dana RS ne može donijeti ministar odbrane nego Predsjedništvo BiH konsenzusom.

- Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS je jasna. Svako ko upotrijebi Oružane snage BiH ili njen dio čini krivično djelo koje bi se moralo sankcionisati. Ovo što je ministarka uradila je nedopustivo - kazao je Podžić i dodao da sada moraju reagovati članovi Predsjedništva BiH, a prije svega bošnjački član Bakir Izetbegović i tražiti njenu odgovornost za neustavno djelovanje.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kazao je da dešavanja u vezi sa učešćem pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka na proslavi pokazuju da u BiH ne postoji razumijevanje o osnovnim stvarima.

Ivanić

Mladen Ivanić u četvrtak nije želio da govori o zabrani učešća pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka, a dan ranije je rekao da će razmisliti o svojim mogućim potezima.

- Imamo obavezu prema vojnicima i oficirima, pogotovo onima koji su bili pripadnici Vojske RS, da im omogućimo da učestvuju na svim manifestacijama povodom obilježavanja Dana RS. Pozivanje na odluku Ustavnog suda BiH prilikom zabrane pripadnicima puka da učestvuju na manifestacijama u sklopu obilježavanja Dana Republike potpuno je nezakonito - mišljenje je Ivanića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana