Vladislav Jovanović za “Glas Srpske”: Zapad zbog Donbasa pritišće Srbiju da prizna Kosovo

Veljko Zeljković
Vladislav Jovanović za “Glas Srpske”: Zapad zbog Donbasa pritišće Srbiju da prizna Kosovo

Zapadnim zemljama, posebno zemljama Kvinte - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji - žuri se da što prije završe priču u vezi sa Kosovom, da pritisnu Srbiju da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine, kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu izbili ovaj argument iz ruku i izbjegli organizovanje neke nove Jalte, na kojoj bi se rješavalo i pitanje Donbasa, Krima i Luganska.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović analizirajući posljednje diplomatske pritiske na srpsko rukovodstvo u Beogradu od kojeg se traži da hitno prizna Kosova i da zeleno svjetlo za njegovu stolicu u Ujedinjenim nacijama.

- To je jedan o najvećih motiva. Žuri im se kako bi paralele između Kosova i Donbasa izbili Putinu iz ruku kao argument. Ali to nije jedini motiv. Amerika želi da na taj način zaštiti i svoje strategijsko zaleđe na Balkanu koji smatra svojom interesnom sferom. Svesni su da “sutra” može doneti nešto novo na globalnoj sceni. Ne treba zaboraviti ni da je ovo Kosovo stvoreno na neprirodan i način koji nema nikakve veze sa međunarodnim pravom. Silom i oružjem ono je istrgnuto iz Srbije. I mislili su da to nasilje može proći, ali nije, nastupio je status kvo. Sada su pojačali s tim pritiscima, jer sve više zemalja u svetu strahuje od tog “posebnog slučaja” - kaže Jovanović.  

GLAS: Kako da se Srbija izbori s tim pritiscima, prije svega zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije?

JOVANOVIĆ: Srbija mora da i dalje vodi doslednu nacionalnu politiku i poštuje Ustav i teritorijalni integritet zemlje. U protivnom, “druga strana” može čak proširiti svoje zahteve. Onda od Srbije ne bi ostalo ništa. Verujem da će ovi pritisci obeležiti i naredni period, ali i da oni ne mogu prerasti u nešto veće, jer Zapad nije spreman na otvaranje novog žarišta, pogotovo na Balkanu. Bar za sada. Oni sada samo žele priznanje Kosova i integraciju Srbije u NATO. Znači, odvajanje Beograda od Moskve u ekonomskom i političkom smislu. Ali ne treba biti pesimista, jer su još sve karte otvorene. Želim da verujem da će oni na kraju ipak izaći sa drugom ponudom u pogledu statusa Kosova.

GLAS: Kako gledate na ponovni povratak ne samo američke već i njemačke politike na ove prostore? Nakon što su izglasali rezoluciju o BiH, nedavno su imenovali i svog specijalnog izaslanika za ove prostore?

JOVANOVIĆ: Berlin, u stvari, koristi čitavu ovu gužvu kako bi povratio svoj kolonijalni uticaj na ovim prostorima. Oštra retorika prema Srbima je u duhu nekih njegovih ranijih politika. Prisetimo se samo oštrih reči nemačkog kancelara prilikom posete Beogradu. Ali ta retorika je prisutna i u BiH, gde oni sve otvorenije podržavaju bošnjačke partije i njihove namere da od BiH naprave unitarnu zemlju po volji jednog naroda. S druge strane, prisutan je taj oštar kritički stav prema svemu što dolazi iz Srpske. Uostalom, to je nešto što se uklapa u retoriku i ciljeve kolektivnog Zapada. Ali i u ovom slučaju moraće voditi računa o “granici”, jer njeno prekoračenje bi bilo opasno. Ono što naruku ne ide tim zemljama je i Dejtonski sporazum. To je njihov najveći hendikep da lakše ostvare svoje namere. Iskakanje iz tog sporazuma moglo bi im se obiti o glavu poput bumeranga. Da zaključim, i kada je u pitanju Srbija, ali i Srpska, zapadne zemlje će nastaviti sa svojim geopolitičkim igrama. Na nama je da to izdržimo.

GLAS: Zapadni predstavnici zabrinuti su zbog navodne namjere Rusije da izvrši hakerske napade na BiH kojima bi mogla da utiče na rezultate predstojećih izbora. Nakon toga objavljeni su i tajni obavještajni podaci SAD kako je Kremlj finansirao i političke kampanje na zapadnom Balkanu...

JOVANOVIĆ: To nije ništa drugo do medijski spin i traženje alibija za neki eventualni intervencionizam zapadnih zemalja. Liči mi na onu staru narodnu: “Drž'te lopova”. Ako se neko sprema na nešto da sprovede, da ga pokrade, onda je to najlakše uraditi skrećući pažnju i dižući paniku kako je neko drugi spreman da uradi ono što, u stvari, planira uraditi. Čak i da Rusi nešto ispod žita rade, to je minimalno u odnosu na ono što druga strana radi putem svoje takozvane “meke diplomatije”. Oni su njome već ušli u gotovo sve ekonomske i političke pore većine država. Na ovaj način oni se štite i od kritika za intervencionizam, tražeći drugog krivca i upirući prst u njega. Žele zbuniti javnost i stvoriti jedno antirusko raspoloženje. 

GLAS: Čelnica MMF-a Kristalina Georgijeva upozorila je kako su u EU mogući društveni nemiri ako zima bude oštra. Može li to uticati na politiku Brisela prema Rusiji?

JOVANOVIĆ: Sve je u igri. Sva scenarija, jer niko ne može da predvidi šta će biti sutra. Najveći problem Evropske unije je što se ponaša podanički prema Americi, koja ne krije da želi uništiti Rusiju i do kraja je poniziti. Da klekne na kolena. To je cilj. Prateći direktive iz Vašingtona, Evropa se izložila velikom riziku, pa i od socijalnih nemira zbog teške ekonomske i energetske krize. Bunt naroda bi mogao da iznenadi mnoge. Nije isključeno da neke vlade i padnu. Onaj ko prati situaciju u EU može videti da je jedan takav scenario sasvim realan, te da bi mogao biti praćen lančanom reakcijom.

GLAS: Povodom sve većeg nezadovoljstva u Njemačkoj, pojedini analitičari su odmah reagovali na to navodeći kako je Putin slomljen, ali da ga sada spasavaju, kako su naveli, “korisni idioti”, evropski komunisti i fašisti koji planiraju proteste?

JOVANOVIĆ: Napad je najbolja odbrana. Za svoje greške, nastale kao plod jedne izuzetno avanturističke i nerazumne politike, najlakše je okriviti nekog drugog, pogotovo onog koji ukazuje na probleme. Povedeš medijsku hajku i od njega napraviš babarogu. To je recept koji je i na ovim našim prostorima toliko puta primenjen i viđen. Na ovaj način se sa socijalnih problema pažnja opet pokušava prebaciti na Rusiju i političke protivnike, koji se pogrdno i bez ikakvog osnova nazivaju “Putinovim korisnim idiotima”. Taj unutrašnji propagandni rat je prisutan u većini evropskih zemlja i on će biti sve žešći kako bi glavni krivci za ovo teško stanje sačuvali svoje fotelje. To što narod ispašta, njima nije bitno. Nimalo.

Srpsko jedinstvo

GLAS: U današnjim okolnostima, kada su do usijanja dovedeni odnosi Moskve i Vašingtona, kako da se vlasti u Banjaluci postave, kakvu politiku da vode, a da ne budu trn u oku nekih od velikih sila?

JOVANOVIĆ: Potrebno je biti razuman, čvrst i principijelan. Držati se prava i slova Dejtona, koji garantuje nacionalne i vitalne interese srpskog naroda u BiH. U isto vreme, treba biti i pomalo “nevidljiv”, jer nisu vremena za dizanje glave. Naravno, potrebno je i strpljenje, ali i jedno sveopšte političko jedinstvo srpskih partija u Srpskoj, jer će to pokolebati zapadne zemlje da pređu na neki viši nivo pritisaka, koji bi možda vodio i ka ukidanju Srpske. Mora postojati bar minimum tog političkog konsenzusa. Ne sme biti deoba oko osnovnih nacionalnih interesa, ni političke borbe koja može biti “smrtonosna”. Ukoliko “protivnik” vidi te “pukotine”, on će ih iskoristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana