Vladike traže izvinjenje Islamske zajednice BiH zbog imama Mahića

Tanjug
Vladike traže izvinjenje Islamske zajednice BiH zbog imama Mahića

BANjALUKA - Episkopi Srpske pravoslavne crkve u BiH traže izvinjenje Islamske zajednice u BiH pravoslavnim vjernicima zbog, kako kažu, nečuvenih besramnih tvrdnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, Amira Mahića, kojima je na najgrublji način pokušao da ponizi srpskog prosvetitelja Svetog Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Takođe traže da se Islamska zajednica BiH ogradi od izjava Mahića da se ne bi shvatilo da je to i stav cele te vjerske zajednice.

Episkopi su izrazili žaljenje, nevjericu i povrijeđenost pomenutim činom kojim je na najgrublji način Mahić povrijedio osjećanja svih vjernika SPC, ali i svih građana BiH, kojima je stalo do mira, kulture življenja, kao i vjerske i nacionalne tolerancije.

Amir Mahić  je Svetog Savu nazvao „takozvanom” i „veoma kontroverznom ličnošću”, imenujući prosvetiteljsku misiju sveca kao „notornu laž”.

-Tu se efendija Mahić nije zaustavio, već je izrekao tvrdnju da je na učenju Svetog Save „jedna sekta – srpska pravoslavna sekta', koja, po njemu, sa hrišćanstvom nema ništa. Kozarački imam dalje je ustvrdio da su nacionalizam i fašizam „dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje”, te da je Sveti Sava „začetnik ideologije mržnje prema drugome”, kao i da su u svetosavlju „temelji genocida” - naveli su episkopi u zajedničkom saopštenju.

U svojim zahtjevima od Islamske vjerske zajednice u BiH traže da se izvini svim pravoslavnim vjernicima zbog nečuvenih uvreda efendije Mahića i da se ogradi od  beskrupuloznih izjava ovog imama.

Navode da izjave Mahića ne priliče bilo kome, a ponajmanje jednom uticajnom vjerskom službeniku i da javnost treba da uvidi da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca a ne stav cjelokupne Islamske vjerske zajednice.

-Pozivamo sve vjernike, ali i sve građane, da ostanu mirni, suzdržani, ali i odlučni da istinom, ljubavlju i međusobnim poštovanjem sačuvaju dostojanstvo vjere kojoj pripadaju, ali i svih vjerskih zajednica koje egzistiraju u BiH - navode episkopi.

Povezani tekstovi:

Skandalozan govor imama iz Kozarca: Sveti Sava je začetnik fašizma, SPC je sekta (VIDEO)

Reagovanja na skandalozan govor imama o Svetom Savi i SPC: Mahić širi vjersku mržnju

Policija utvrđuje odgovornost imama koji je vrijeđao Svetog Savu i SPC

Mitropolit Hrizostom: Imam iz Kozarca prosuo otrov u javni prostor

Međureligijsko vijeće: Imam će biti kažnjen, zatraženo da se izvini

Na lažima o Svetom Savi grade svoj identitet

Mitropolit Hrizostom istupio iz Međureligijskog vijeća BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana