Vlada Uredbom definisala ostvarivanje prava na borački dodatak

GS
Vlada Uredbom definisala ostvarivanje prava na borački dodatak

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je danas Uredbu o izmjenama Uredbe o boračkom dodatku, prema kojoj zahtjev za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak mogu da podnesu borci svih kategorija ukoliko im je rješenjem o kategorizaciji utvrđeno angažovanje u zoni borbenih dejstava.

-Iznos mjesečnog boračkog dodatka utvrđuje se množenjem broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava sa osnovicom za obračun mjesečnog boračkog dodatka koja za ovu godinu iznosi 2,20 KM - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Pravo na mjesečni borački dodatak priznaje se od 1. oktobra, ukoliko je zahtjev za priznavanje ovog prava podnesen u septembru.

-U pogledu početka priznavanje prava na mjesečni borački dodatak po zahtjevima koji se podnesu u narednom periodu, prava na mjesečna primanja pripadaju od prvog dana narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva - ističe se u saopštenju.

Korisnici mjesečnog boračkog dodatka koji su ostvarili pravo na mjesečni borački dodatak prije donošenja ove uredbe, ne podnose novi zahtjev za ostvarivanje ovog prava, jer su ga već stekli.

Nakon stupanja na snagu Uredbe, pravo na mjesečni borački dodatak mogu ostvariti i korisnici invalidskih penzija kod kojih je uzrok invalidnosti vršenje vojne dužnosti u okolnostima oružanih sukoba, koji nisu imali pravni osnov, odnosno mogućnost da ostvare to pravo.

Vlada Srpske je donijela i odluku o prestanku važenja odluke o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije.

-Zbog obezbjeđivanja prava na mjesečni borački dodatak, prestaje isplata mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima od prve do pete kategorije koje je uspostavljeno odlukom Vlade Srpske koja prestaje da važi - navedeno je u saopštenju.

Isplata mjesečnog novčanog primanja je izvršena zaključno sa septembrom ove godine, a svi borci kojima je vršena isplata tog primanja imaju mogućnost da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost na memorandum o saradnji Vlade i Boračke organizacije Republike Srpske, a što je rezultat razgovora Vlade i ove organizacije.

-Polazeći od opredjeljenja Vlade Srpske da se status boračkih kategorija treba poboljšati, predloženo je potpisivanje memoranduma o saradnji između Vlade i Boračke organizacije Srpske - navodi se u saopštenju.

Stanarsko pravo

 

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo, čime je stvoren pravni osnov za konačno rješavanje stambenog pitanja jedne kategorije lica kao i izvršavanje obaveze koju lokalne zajednice imaju u pogledu njihovog stambenog zbrinjavanja.

Ovom izmjenom i dopunom zakona jedinice lokalne samouprave dobijaju mogućnost da izvrše svoju zakonsku obavezu i riješe stambeno pitanje nosiocima stanarskog prava na stanu u privatnom vlasništvu dodjelom drugog stana koji je prethodno lokalnoj zajednici vraćen na raspolaganje.

U protivnom, bez ove zakonske dopune, lokalne zajednice bi i dalje imale obavezu rješavanja stambenog pitanja pomenutim licima, ali bi za to morale koristiti druga sredstva što je do sada za njih predstavljalo veliku obavezu, jer lokalne zajednice ne raspolažu sa dovoljno stambenog fonda niti sredstava u budžetu za realizaciju te obaveze, navodi se u saopštenju.

Istovremeno se stvaraju uslovi da se stan koji su ta lica do tada koristila vrati u posjed njihovim prvobitnim vlasnicima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana