Vlada Srpske usvojila dvije odluke o emisiji obveznica

Srna
Vlada Srpske usvojila dvije odluke o emisiji obveznica

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas dvije odluke o emisiji obveznica Republike Srpske javnom ponudom kojom je planirano da bude emitovano 30.000, odnosno 45.000 obveznica nominalne vrijednosti od po 1.000 KM.

Prema usvojenoj odluci o 59. emisiji obveznica Srpske planirano je da se emituje 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom 6,1 odsto godišnje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ova emisija obveznica je vezana za valutnu klauzulu evro.

Glavnica se isplaćuje jednokratno po dospijeću, odnosno po isteku roka od sedam godina od dana registracije emisije, a kamata jednom godišnje.

Kada je riječ o 60. emisiji obveznica Republike Srpske, planirano je da se emituje 45.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od pet godina i kamatnom stopom od 6,1 odsto godišnje.

Ova emisija se emituju u valutnoj klauzuli konvertibilna marka.

Glavnica se isplaćuje godišnje po isteku svake godine od dana registracije emisije na način da se od nominalnog iznosa u 2024, 2025, 2026. i 2027. godini isplaćuje po 10 odsto, a u 2028. godini 60 odsto. Kamata se isplaćuje jednom godišnje i računa se na neotplaćeni dio glavnice.

Namjena sredstava prikupljenih emisijom obveznica je obezbjeđivanje sredstava u skladu sa budžetom Republike Srpske za ovu godinu.

-Republika Srpska odgovorno upravlja finansijama i uporedo sa odlukama o zaduživanju koje su definisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, te odlukama o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju, redovno izmiruje sve obaveze i istovremeno otplaćuje stari dug - dodaje se u saopštenju.

Prema posljednjim podacima, stanje ukupnog duga Republike Srpske, kada se poredi sa kretanjem bruto domaćeg proizvoda iznosi 40,8 odsto, a javnog duga 34,4 odsto, na osnovu čega se može zaključiti da Republika Srpska nije prezadužena, te da ima kapaciteta da dospjele obaveze izmiri u roku i u skladu sa strateškim dokumentima i planovima Vlade.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o unapređenju stanja u oblasti informacione bezbjednosti u Republici Srpskoj.

Zaduženi su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da izrade analizu rizičnih "onlajn" pojava za djecu i mlade i da identifikuju pravce sistemskog odgovora u polju informacione bezbjednosti djece i mladih.

S ciljem unapređenja funkcija postojećeg CERT tijela Republike Srpske biće izrađen projekat unapređenja nacionalnog CERT-a, kao i osnivanja mreže CERT-ova u Republici Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana