Vlada Srpske odobrila više od 443.000 KM za socijalno zbrinjavanje 239 radnika

Srna
Vlada Srpske odobrila više od 443.000 KM za socijalno zbrinjavanje 239 radnika

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 443.227 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 239 radnika iz 27 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

Ova sredstva raspoređuju se Fondu PIO Republike Srpske, od čega se 131.145 KM odnosi za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike preduzeća Novinarsko, izdavačko, štamparsko preduzeće "Oslobođenje" iz Banjaluke /197 radnika/, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Iznos od 312.082 KM predviđen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike /42 radnika iz 26 preduzeća/ koji su se prijavili na Javni poziv Fonda PIO Republike Srpske otvoren do 31. decembra ove godine, a koji sa uplatom navedenih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.  

Dva miliona km za otkup tržišnih viškova povrća

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu proizvedenog povrća u Srpskoj, a u vezi sa pandemijom virusa korona, u kojoj se navodi da će iz Kompenzacionog fonda biti obezbijeđeno dva miliona KM za finansiranje interventnog otkupa tržišnih viškova povrća u cilju zaštite domaće proizvodnje i stabilizacije tržišta.
U ovoj godini pod povrtarskim kulturama zasijano je oko 1.000 hektara obradivih površina više nego prethodne godine, a obzirom na povoljne agroekološke uslove za rast i razvoj povrtarskih kultura, zabilježen je povećan prinos, a samim tim pojavili su se i tržišni viškovi povrća, navodi se u saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da donese Pravilnik o načinu i uslovima interventnog otkupa tržišnih viškova proizvedenog povrća u Srpskoj.

Na sjednici je usvojena i informacija o stručnom osposobljavanju najboljih studenata Republike Srpske, u kojoj se navodi da će Vlada Srpske i ove godine omogućiti stručno osposobljavanje u republičkim organima uprave za 34 studenta generacije sa dva javna univerziteta u Srpskoj.

Riječ je od po 17 studenata sa univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Projekat zapošljavanja najboljih studenata koji se realizuje od prošle godine, pokazao je odlične rezultate i mnogi od studenata su završili pripravnički staž u organima javne uprave i stekli neophodno radno iskustvo koje im je potrebno za zaposlenje.

Vlada je zadužila sve republičke organe uprave, javna preduzeća i javne ustanove da u skladu sa svojim djelatnostima i potrebnim stručnim kadrom obezbijede stručno osposobljavanje najboljim studentima javnih univerziteta akademske 2018/2019 godine, koji do dana donošenja ovog zaključka nisu zasnovali radni odnos.

Takođe, zadužuju se republički organi uprave, javna preduzeća i javne ustanove da o realizaciji ovog zaključka izvijeste Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.  

Dodijeljeni podsticaji postigli efekte

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske dodijelilo je prošle godine podsticaje za 38 privrednih subjekata u iznosu od 1.363.260 KM, čime je podržana realizacija malih investicionih projekata ukupne vrijednosti 15.260.935 KM, koji se odnose na nabavku savremenih tehnologija i opreme.
U informaciji o utrošku i efektima dodijeljenih sredstava podsticaja za direktna ulaganja za male investicione projekte u 2019. godini, koju je danas usvojila Vlada Srpske, navodi se da su najznačajni efekti dodjele podsticaja rast prihoda i broja zaposlenih.

Ostvaren je ukupan rast prihoda za 8,94 odsto, rast prihoda od prodaje učinaka za 7,5 odsto, prihoda od prodaje učinaka na inostranom tržištu za 8,7 odsto i povećanje zaposlenih radnika za 4,45 odsto ili za 368 radnika.

Resorno Ministarstvo je dodijelilo ove podsticaje po Javnom pozivu za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja za male investicione projekte u 2019. godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

"Analiza finansijskih pokazatelja poslovanja korisnika podsticaja ukazuje na pozitivna kretanja, zbog čega smatramo da su dodijeljeni podsticaji postigli odgovarajuće efekte i opravdali očekivane rezultate", ističe se u saopštenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana