Vlada Srbije povlači odluku o informisanju tokom vanrednog stanja

Tanjug
Vlada Srbije povlači odluku o informisanju tokom vanrednog stanja

BEOGRAD - Vlada Srbije će danas, na molbu predsjednika države Aleksandra Vučića, povući odluku o informisanju tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, koju je donijela zbog širenja lažnih vijesti, izjavila je premijer Ana Brnabić.

Brnabićeva je rekla da je Srbija uradila sve da bi građani Srbije bili informisani tačno i pravovremeno i da nijedna informacija ne bi bila sakrivena od javnosti, ali da će povući nedavno usvojenu odluku kako se ne bi “bacila sjenka na sve na čemu je država mukotrpno radila”.

“Iako verujem da ova uredba štiti sve, građane, medicinske radnike i porodice od lažnih vesti i neproverenih informacija, da se ne bi bacila senka na sve što smo mukotrpno radili, vlada će danas, pre zasedanja kriznog štaba, povući ovu uredbu”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da vjeruje da će zbog povlačenja uredbe država mnogo više vremena provesti u borbi sa lažnim vijestima koje se, kako je rekla, svakodnevno plasiraju, prenijeli su beogradski mediji.

Brnabićeva je podsjetila na lažne vijesti o 24-časovnoj zabrani kretanja, zatim o tome da su aktivisti SNS tražili novac da bi donijeli pomoć, kao i da u kliničkim centrima nema opreme.

Ona je istakla da ovo vanredno stanje u Srbiji zaista jeste ratno stanje.

Vlada Srbije je usvojila Zaključak o informisanju u vrijeme pandemije koji propisuje centralizaciju javnih informacija o pandemiji tokom vanrednog stanja, a predviđa da sve informacije u vezi sa pandemijom saopštava premijer Ana Brnabić ili osoba koju ovlasti krizni štab.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana