Vlada Srbije da ukine policijsku pratnju u međunarodnom transportu

Srna
Vlada Srbije da ukine policijsku pratnju u međunarodnom transportu

SARAJEVO - Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović uputio je apel, odnosno molbu Vladi Srbije za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom transportu robe.

Mitrović je u dopisu istakao da bi ukidanje policijske pratnje i formiranja konvoja pomoglo svim vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prelazima, te svim građanima BiH i Srbije u snabdijevanju potrebnom robom i značajno doprinijelo u borbi protiv virusa korona.

“Okupljanje vozila koja vrše međunarodni transport za vrijeme vanrednog stanja dovodi do velikih gužvi na graničnim prelazima, čime se stvara mogućnost širenja zaraze na vozače, policajce, carinike i druge radnike na graničnim prelazima”, napominje se u saopštenju resornog ministarstva.

Direktivom Evropske komisije od 24. marta o formiranju “zelenih koridora”, koje je BiH već dostavila u sjedište Transportne zajednice i Evropske komisije, i uputstvom o nesmetanom transportu robe teži se što više olakšati i ubrzati međunarodni transport robe na graničnim prelazima i kroz teritorije članica EU i zapadnog Balkana.

Na taj način sva roba može olakšano i brže stići do krajnjeg odredišta, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Mitrović je naglasio da su u vrijeme svjetske krize izazvane epidemijom virusa korona sve članice zapadnog Balkana i Evropske unije dužne da zaštite zdravlje i živote građana, te omoguće nesmetan protok robe u međunarodnom transportu.

Prije svega, napominje se, to se odnosi na lijekove, sanitetski i higijenski materijal, medicinsku opremu, prehrambene proizvode te drugu robu neophodnu za nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana