Vlada Srpske usvojila budžet za 2022. godinu, Vidovićeva najavila više novca za radnike, penzionere, boračke kategorije

Srna
Vlada Srpske usvojila budžet za 2022. godinu, Vidovićeva najavila više novca za radnike, penzionere, boračke kategorije

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske danas je po hitnom postupku utvrdila Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu u iznosu od četiri milijarde i 24 miliona KM, koji je veći za osam miliona KM u odnosu na ovogodišnji budžet Srpske, saopštila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović. `

Vidovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon posebne sjednice Vlade Republike Srpske rekla da budžetski prihodi iznose tri milijarde i 300 miliona KM, tekući rashodi iznose dvije milijarde i 916 miliona KM, što je u korist prihoda 388 miliona KM i to znači da se uprkos problemima zbog pandemije korona virusa budžet Srpske nalazi u dobroj kondiciji.

Ona je rekla da se u Budžetu Srpske za iduću godinu očekuje rast direktnih prihoda od sedam odsto, rast indirektnih prihoda od osam odsto, ističući da je rast bruto domaćeg proizvoda projektovan od 4,5 do pet odsto, dok je u ovoj godini rast BDP-a u Republici Srpskoj trebalo da bude od 5,4 do 5,6 odsto.

Kada je riječ o rashodovnoj strani Budžeta, Vidovićeva je rekla da su povećane plate za budžetske korisnike, za plate do 1.000 KM pet odsto, a za plate veće od 1.000 KM tri odsto, ističući da povećanje plata u odnosu na ovu godinu iznosi 61,85 miliona KM. 

"U Budžetu za iduću godinu planirano je za penzije povećanje od 61,2 miliona KM, povećanje za osam miliona KM granta za nabavku tehnologija u privredi, povećanje svih izdataka za boračke kategorije za 13,7 miliona KM, grant prema Fondu zdravstva povećan je za 80 miliona KM smanjenjem stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 12 odsto na 10,2 odsto, dok je izdvajanje za Fond dječije zaštite povećano za sedam miliona KM", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da su invcesticije u idućoj godini povećane za 41 milion KM.

Vidovićeva je naglasila da će svaki zaposleni radnik sada imati izvještaj o svojoj bruto plati, ističući da svaki dio bruto plate od 1.000 KM neće biti oporezovan, te da će po tom osnovu 54 miliona KM biti usmjereno na plate svih zaposlenih radnika u Republici Srpskoj.

Ona je rekla da se Vlada opredijelila za rasterećenje privrede smanjenjem doprinosa i poreza na dohodak.

"Vlada Republike Srpske opredijeljena je za pomoć privredi i subvencije za nabavku novih tehnologija", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da od nabavki novih tehnologija u privredi očekuje da privredni subjekti iz Republike Srpske budu konkurentniji na međunarodnom tržištu i da zadrže nivo rasta izvoza koji je u ovoj godini 30 odsto, da se poveća proizvodnja i izvoz, navodeći da će se time povećati potrošnja, investicije na domaćem i međunarodnom planu.

"Vlada je po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta za 2022. godinu, te Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024. godina", rekla je Vidovićeva.

"U Programu Ekonomskih reformi imamo 24 mjere, od kojih imamo pet novih mjera koje smo uveli u 2022. godini, a ostale mjere se kontinuirano sprovode svake godine", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da pet novih mjera odnosi na rasterećenje oporezivanja rada i smanjenje parafiskalnih opterećenja, uprvljanje lokalnim razvojem i unapređenje usluga u oblasti lokalne samouprave, prelazak industrije ka zelenoj i kružnoj ekonomiji, a to se odnosi na hidroelektrane, vjeroelektrane i solarne elektrane, te upravljanje posebnim kategorijama otpada.

Po hitnom postupku utvrđeni su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o radu i Zakona o dječijoj zaštiti.

U prijedlogu budžeta za 2022. godinu najznačajnija povećanja rashoda za lična primanja

U Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu na poziciji rashoda najznačajnija su povećanja za lična primanja zaposlenih, za šta je planirano 926,6 miliona KM, što je više za 61,9 miliona KM, odnosno 7,2 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg Budžeta.

Planirano povećanje predstavlja jednu od mjera Vlade Republike Srpske, koje doprinose privrednom rastu, te poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću nakon današnje sjednice Vlade.

U saopštenju se navodi da će biti povećana sredstva za isplatu penzija za 61,2 miliona KM, grant za podršku razvoja privredi i poboljšanju efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija biće povećan za osam miliona KM, izdvajanja za boračke kategorije povećano za 13,1 milion KM.

Transfer za Fond zdravstvenog osiguranja biće veći za 80 miliona, zbog planirane izmjene Zakona o doprinosima, Fondu dječije zaštite predviđeno je povećanje izdvajanja za sedam miliona KM, a javne investicije veće su za 41 milion KM i ukupno iznose 150 miliona KM.

Izdaci za otplatu dugova u 2022. godini planirani su u iznosu 454,6 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 112,5 miliona KM, u odnosu na 2021. godinu.

Vlada je danas utvrdila Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2022. godinu u iznosu od četiri milijarde i 24 miliona KM, što je više za osam miliona KM od rebalansa budžeta Republike Srpske za 2021. godinu.

Ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2022. godini iznose 3.303,8 miliona KM, što predstavlja povećanje od 36,2 miliona KM, odnosno 1,1 odsto u odnosu na 2021. godinu, navodi se u saopštenju.

Prihodi od indirektnih poreza za 2022. godinu planirani su u iznosu od 1.506,8 miliona KM sa ino dugom od 253,8 milion KM, što predstavlja uvećanje od 97,6 miliona KM, odnosno 6,9 odsto u odnosu na sredstva planirana rebalansom za 2021. godinu.

Prihodi od poreza na dohodak planirani su u iznosu od 177,3 miliona KM i veći su za oko 23 miliona KM od ovogodišnjeg rebalansa, odnosno 14,9 odsto.

Prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu iznose 1.069,8 miliona, što predstavlja uvećanje od 59,4 miliona KM ili 5,9 odsto u odnosu na rebalans.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2022. godinu čiji je cilj da utvrdi prava i obaveze organa u izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2022. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana