Vlada RS prihvatila Informaciju o Planu vakcinacije

Srna
Vlada RS prihvatila Informaciju o Planu vakcinacije

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici Informaciju o Planu vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj.

Za sprovođenje Plana vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj zadužuju se Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i druge zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske se zadužuje da redovno izvještava Vladu Republike Srpske o sprovođenju Plana vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj.

"Vakcinacija, kao najefikasnija specifična mjera za sprečavanje pojave i širenja zaraznih oboljenja, predstavlja značajnu mjeru u globalnoj borbi protiv pandemije COVID-19. Primarni cilj vakcinacije protiv COVID-19 je da se smanje morbiditet i mortalitet uzrokovani ovom bolešću te da se utiče na ograničavanje širenja bolesti, kako bi se očuvalo funkcionisanje zdravstvenog sistema, ekonomije, obrazovanja i svih drugih aspekata društva", saopšteno je iz Vlade RS.

Plan vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj sadrži, između ostalog, planiranje i koordinaciju kampanje vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj, prioritetne grupe za vakcinaciju u Republici Srpskoj, upravljanje ljudskim resursima potrebnim za kampanju vakcinacije i trening osoblja, čuvanje i distribucija vakcina i priprema hladnog lanca, monitoring vakcinacije, prikupljanje, prijavljivanje i korišćenje podataka iz nadzora nad COVID-19 itd.

Za zapošljavanje 2.882 osoba u RS obezbijeđeno više od 12 miliona KM

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 105. sjednici, u Banjaluci, Odluku o usvajanju Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2021. godinu, za šta je obezbijeđeno 12.188.000 KM za zapošljavanje 2.882 osoba.

Akcioni plan zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2021. godinu je usklađen sa Programom ekonomskih reformi Republike Srpske u oblasti zapošljavanja i usaglašen sa nadležnim organima i institucijama.

"Sredstva će biti usmjerena na realizaciju Programa finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i RVI, Programa zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi i Programa podrške privredi putem povrata uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika", saopšteno je iz Vlade RS.

Ove i ostale mjere i aktivnosti iz Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2021. godinu realizovaće nadležni organi i institucije utvrđeni u Akcionom planu.

Vlada Republike donijela je danas i Odluku o preusmjeravanju neutrošenih sredstava iz Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2020. godinu, u ukupnom iznosu od 1.680.000,00 KM.

S ciljem potpune realizacije Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2020. godinu, neutrošena sredstva u Programu "Zajedno do posla", u komponenti III Zapošljavanje kod poslodavaca, u ukupnom iznosu od 1.680.000 KM, preusmjeravaju se u komponentu I i II u okviru istog Programa, u Program podrške zapošljavanju mladih sa VSS i SSS u statusu pripravnika i u Program zapošljavanja ciljnih kategorija u privredi.

U komponenti I Samozapošljavanje djece poginulih boraca preusmjeravaju se sredstva u iznosu od 88.000  KM za samozapošljavanje 11 lica i u komponentu II Samozapošljavanje demobilisanih boraca i RVI 952.000 KM za samozapošljavanje 136 lica.

U Program podrške zapošljavanju mladih sa VSS i SSS, kompomenta III preusmjeravaju se sredstva u iznosu od 320.000,00 KM za zapošljavanje 48 lica i u Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u komponentu I sredstva u iznosu od 320.000,00 KM za zapošljavanje 80 lica.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana