Vlada FBiH: Usvojena odluka o ograničenju marže na proizvode

Srna
Vlada FBiH: Usvojena odluka o ograničenju marže na proizvode

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području FBiH, prema kojoj pravna i fizička lica imaju obavezu da utvrde i primjenjuju marže tako da one ne prelaze nivo marži proizvoda na dan 5. mart ove godine.

Kao mjeru neposredne kontrole cijena, Vlada je propisala za pojedine proizvode utvrđivanje marži u trgovini, a koje se odnose na proizvode u nadležnosti FBiH, kantona, gradova i opština propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice, osnovne higijenske i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, saopšteno je iz federalne Vlade.

Odluka se odnosi na sve vrste brašna, hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna i žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine.

Navedena odluka se odnosi i na voće i povrće, sirće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i dječiju hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode /uključujući proizvode bez glutena/, hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, te deterdžente za veš i suđe.

Marža ne smije biti mijenjana ni na sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku /uključujući koncentrovani alkohol/, toalet papir, pastu za zube, zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odjeću i obuću, zaštitne naočare i vizire, zaštitne rukavice i zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurške, zaštitne maske za lice "FFP2" i "FFP3", posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem, sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlja biljaka, stočnu hranu i komponente za stočnu hranu, te na vještačko đubrivo.

Vlada FBiH izmijenila je i dopunila zaključak od 26. marta i podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke budu obezbijeđena sredstva za finansiranje - Hitne podrške kao odgovor na virus korona u BiH, u iznosu do 35,62 miliona američkih dolara.

Na FBiH će biti alocirano do 21,41 miliona dolara /60 odsto/, a na Republiku Srpsku do 14,21 miliona američkih dolara /40 odsto/.

Na sjednici je donesena odluka kojpom je utvrđeno da je izgradnja brze ceste Lašva-Nević Polje, u dužini od 24,385 kilometara, od javnog interesa za FBiH. Federalni štab civilne zaštite upoznao je članove Vlade FBiH o aktivnostima koje preduzima s ciljem suzbijanja i ublažavanja posljedica uticaja epidemije virusa korona u FBiH do 3. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana