Vjetar rasplamsao požar na Bijeloj gori, vatra se približava kućama

Srna
Vjetar rasplamsao požar na Bijeloj gori, vatra se približava kućama

TREBINjE - Jak vjetar rasplamsao je požar na području planine Bijela gora kod Trebinja, a vatra se približila na oko 500 metara od kuća u selima Orovac, Vučja i Skočigrm.

Komandir dobrovoljnog vatrogasnog društva Lastva Miloš Vučurević rekao je Srni da je vjetar promijenio pravac požara i da se velikom brzinom približava kućama.

-Trenutno je katastrofalna situacija na svim terenima zbog uticaja vjetra, a gori borova šuma - rekao je Vučurević.

Požar kod Bijele gore, osim dobrovoljnih vatrogasnih društava „Lastva“, „Jasen“ i „Mosko“, gase i vatrogasci iz Trebinja, mještani, te pripadnici Civilne zaštite „Hidroelektrana na Trebišnjici“.

-Helikopterski servis Republike Srpske učestvovaće danas poslije podne u gašenju požara na Bijeloj gori. U gašenju požara učestvovaće tehnička podrška, kao i ljudstvo. Na Bijeloj gori požar bukti već nekoliko dana, a gasili smo ga i 3. avgusta - izjavio je Srni direktor ovog servisa Boban Kusturić.

On je naveo da je danas na području banjalučkog naselja Vrbanja, gdje je požarište već nekoliko dana, izvršeno 86 letova i izbačena 81 tona vode, a naleti helikoptera su trajali više od pet časova.

-Pomoć su nam pružili pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, Vatrogasne spasilačke brigade Banjaluka, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrbanja i Šumskog gazdinstva - naveo je Kusturić.

On je napomenuo da su u 13.30 časova završene aktivnosti na području Vrbanje.

Kusturić je podsjetio da su juče u Vrbanji izvršena 93 naleta helikoptera iznad požarišta u Vrbanji i izbačene 84 tone vode za pet i po časova.

-Nastavljamo da pomažemo područjima kojima je to neophodno. U svakom momentu smo spremni da odgovorimo na sve izazove - zaključio je Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana