Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH: I MMF čeka rezultate izbora

Željka Domazet
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH: I MMF čeka rezultate izbora

Ušli smo u izbornu kampanju i teško je očekivati da MMF bilo kakve odluke u vezi sa trećom tranšom donese do izbora, tvrdi ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

U intervjuu za “Glas Srpske” on ističe da je odranije poznato da će u MMF-u analizirati efekte izmjena zakona u Republici Srpskoj kojim se mijenja poreska osnovica i povećavaju lična primanja, ali i Zakon o pravima boraca u FBiH.

- Kada te analize budu gotove, znaće se dalja sudbina aranžmana, s tim da su Ministarstvo finansija i trezora BiH i Savjet ministara završili svoj dio obaveza u vezi s “promisori notom” na osnovu koje se uplaćuje tranša. Vidimo da još nisu sasvim jasne stvari u vezi sa ovim boračkim zakonom u FBiH, a napomenuću samo da novac iz aranžmana s MMF-om ide u budžete entitetskih vlada, a ne u budžet institucija BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH samo je servis, odnosno tehnička podrška da se uplata realizuje - kaže Bevanda.

GLAS: Pojavile su se informacije da ima problema s isplatom plata u institucijama BiH jer bi, prema novim propisima, zaposleni iz RS ovog mjeseca trebalo da imaju povećanje plata, na šta sindikat ima primjedbe.

BEVANDA: Primjena zakonskih propisa nije pitanje prihvatljivosti i nečije dobre volje, već obaveza. Ministarstvo finansija i trezora BiH dužno je da primjenjuje Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, gdje je članom 52. propisano da se obračun poreza i doprinosa na ukupna primanja zaposlenih u institucijama BiH vrši primjenom zakonskih propisa prema mjestu prebivališta zaposlenog. Dakle, obračun se vrši u skladu s entitetskim propisima. U ovom slučaju institucije Republike Srpske usvojile su izmjene propisa gdje se doprinosi smanjuju, a plata povećava za određeni iznos i to nije više stvar Ministarstva finansija i trezora BiH, jer mi nemamo uticaj na poresku politiku entiteta. Ukoliko bismo se oglušili o ono što propisuju entitetski zakoni, doveli bismo sebe u situaciju da kršimo propise i otvaramo mogućnost za tužbe i još veće troškove. Razumijem primjedbe sindikata, ali bojim se da su ih poslali na pogrešnu adresu jer vjerujem da znaju kakvi su nam zakoni i da su ih i sami dobro proučili.

GLAS: Još jedan problem među entitetima su poravnanja kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza, a ranije je bio i kod raspodjele putarina. Hoće li biti saglasnosti o tome u Upravnom odboru UIO?

BEVANDA: Tužbe, presude i prinudne naplate najbolje govore da saglasnosti kod raspodjele novca nema, a i kada ima, ona nije potpuna i uvijek ostaju neka otvorena pitanja. Zbog privremenih odluka o koeficijentima za raspodjelu ostaje prostora za sumnje da je neko zakinut i da će se stvari riješiti poravnanjima. Tu su i sumnje u obračune koji proizlaze iz krajnje potrošnje. Nepostizanje saglasnosti ni kod utvrđivanja privremenih koeficijenata za kvartalna razdoblja stvara dodatne tenzije i rezultat su tužbe među entitetima.

GLAS: Da li to ugrožava funkcionisanje institucija?

BEVANDA: Bojim se da u svemu ovome ne napravimo štetu svima tako što ćemo uništiti jednu od najboljih i najprofitabilnijih institucija - Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Poznato je da se već blokiraju njihovi računi jer je u toku izvršenje presude u korist Republike Srpske. Uprava ima problem jer se blokiraju i depozitni računi pa se to odražava na njihovo poslovanje, a indirektno i korisnike njihovih usluga, privredne subjekte i građane. Nismo odabrali dobar put i žao mi je što ni na jednoj od proteklih sjednica nije bilo saglasnosti za donošenje odluka o poravnanjima od 2012. godine. Bilo je nekih prijedloga entiteta za konačna poravnanja, ali bez rezultata, ali ja i dalje za svaku sjednicu ove tačke stavljam na dnevni red jer one su isuviše važne da bismo ih držali po strani. Ne smijemo zaboraviti da UIO prikupi više od sedam milijardi godišnje, da se od toga pune svi budžeti u BiH, naravno, i uz prihode od direktnih poreza.

GLAS: Na kraju ste mandata. Kako ocjenjujete rad Savjeta ministara i mislite li da će se odužiti tehnički mandat ovog saziva?

BEVANDA: Nadam se da će biti dovoljno odgovornosti i pameti da se ne ponavljaju stare greške i da će vlast biti formirana u rokovima. Što se ovog saziva tiče, moglo je i više i bolje, ali razlog što se to nije dogodilo je u tome što nismo imali funkcionalnu koaliciju, a poslije više nije bilo ni parlamentarne većine. Loša i nikakva prohodnost zakona i situacije da Savjet ministara nešto usvoji jednoglasno, a onda u parlamentu to isto ne podrže stranke koje čine većinu govori u prilog tome da nismo mogli više ni napraviti. Uz sve to, uvijek naglašavam i stalni nedostatak povjerenja i neiskrenost koja nije saveznik dobrom upravljanju, a posebno nije saveznik u složenoj državi kakva je BiH.

Odnose u OBA rješavaju u medijima

GLAS: Bilo je primjedbi na rad Izvršno-obavještajnog odbora Savjeta ministara čiji ste član, posebno zbog zabrane ulaska ruskom pjesniku bez jasnih procedura. Mislite li da je OBA bez kontrole?

BEVANDA: Pa, opšte je poznato da već drugu godinu ne funkcioniše parlamentarna komisija za nadzor OBA i to je veliki problem koji je nastao kao posljedica političkih obračuna. Kad se desila ova situacija s ruskim državljaninom, jasno sam rekao ministru inostranih poslova Igoru Crnatku da iskoristi zakonske mogućnosti i postojeći sporazum da dođe do detaljnih informacija iz OBA. Zakon je jasan. Za rad OBA nadležan je predsjedavajući Savjeta ministara, a Izvršno-obavještajni odbor je savjetodavno tijelo. Bilo je mnogo situacija gdje se obavještajni podaci i unutrašnji odnosi u OBA povlače i rješavaju u medijima, što nije dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana