Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci: Zapad koristi Ukrajinu da nametne rješenja u BiH

Veljko Zeljković
Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci: Zapad koristi Ukrajinu da nametne rješenja u BiH

Kada su u pitanju interesi pojedinih zapadnih sila, a prije svega Velike Britanije, Njemačke i SAD, onda je sve moguće, pa i da ove zemlje uz pomoć OHR-a i asistenciju CIK-a zabrane učešće pojedinim domaćim političarima na narednim opštim izborima u oktobru, a zbog navodnog kršenja Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir  Popović, komentarišući aktuelnu političku krizu i izborne zavrzlame koje prijete da do usijanja dovedu situaciju u zemlji.

- Narodi u BiH ne treba da prihvate da im zapadni moćnici nameću svoja rješenja, već da sami kroje svoju sudbinu. Ali, ako do toga ipak dođe, to će dovesti do velikih političkih i bezbjednosnih turbulencija u BiH. Pomenute zemlje žele da po svaku cijenu, a dok traje ukrajinska kriza, BiH uvuku u NATO. A ako to nije moguće, onda će zemlju destabilizovati. To je jedan opasan scenario. Dok traje ovaj rat između Istoka i Zapada, Vašington, Berlin i London neće birati sredstva da se obračunaju sa onima koji se protive njihovim planovima - istakao je Popović.   

GLAS: Naš stari narod kaže da gdje ima dima, ima i vatre. Da li u tom kontekstu treba posmatrati i nedavnu izjavu predsjednika CIK-a Suada Arnautovića da će ova komisija odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika i Dragana Čovića na narednim izborima, ako OHR kaže da oni krše Dejton i Ustav BiH?

POPOVIĆ: To su vam, uslovno rečeno, “rješenja” koja upravo proizlaze iz tih zapadnih kuhinja, a kako bi se “eliminisali” oni domaći političari koji nisu baš kooperativni i na fonu zapadne i antiruske politike. Arnautoviću je sve ovo napisano, dato u ruke i rečeno da pročita. I to je dio tog plana, koji je vrlo vjerovatan da bude i ostvaren. Stalno se govori o korupciji, pa gdje je ona? Gdje su sudski procesi? Ili, stalno se upozorava i da neko iz Srpske ruši Dejton tako što traži da se poštuje Ustav BiH. Smiješno.

GLAS: Da li je Arnautović još jednom pokazao da je CIK pod direktnom kontrolom bošnjačke političke elite?

POPOVIĆ: Naravno. Pa to nije nikakva tajna. O tome svjedoče i mnogi drugi prethodni potezi i istupi Arnautovića, kada se on direktno stavio iznad Parlamenta BiH i u ulogu zakonodavca.

GLAS: Šta bi onda neka vaša poruka bila?

POPOVIĆ: Treba tražiti najbolja rješenja koja će zadovoljiti sve u BiH. Konstitutivne narode, entitete, kantone. Umjesto toga, stranci prizivaju zlo. Sve ovo me nekako podsjeća na tridesete godine prošlog vijeka i rađanje nacizma, odnosno da se pokušava završiti ono što Hitler nije uspio. Mi to ne smijemo dozvoliti. Ali, ne treba žuriti ni sa nekim ishitrenim i iznuđenim rješenjima, jer bi neki to jedva dočekali.

GLAS: Koće li biti izbora u BiH, te šta bi eventualnim bojkotom HDZ mogao dobiti ili izgubiti? Da li je tako nešto realno?

POPOVIĆ: Zapadne sile, znači Vašington i Brisel, prihvataće sve što im ide u prilog. Ako oni procijene da je to dobro za njih, neće se ni sekunda dvoumiti da to učine, pa makar i jedna od konstitutivnih strana bila nezadovoljna. Kao što su sve ovo vrijeme u BiH podgrijali nezdrave odnose, neće im biti problem ni da u oktobru prihvate i eventualni neregularne rezultate izbora i novog Komšića. Sve to je dio jedne, prije svega, britanske agende. Britanci jednostavno pokušavaju da pod kontrolom drže Evropu i Balkan. Doveli su svoje “kadrove” na gotovo sve ključne pozicije u Briselu i sada upravljaju Njemačkom, Francuskom i drugim zemljama. Jedino je Mađarska imala snage da kaže “ne”.

Britanski plan

GLAS: Zašto Zapad toleriše ekstremnu bošnjačku politiku?

POPOVIĆ: Zapad koristi “kooperativne” bošnjačke političare kako bi ostvarili svoje ciljeve. Kao što u posvađali Ukrajince i Ruse, to isto sada rade i ovdje kod nas. Zbog toga ne treba hodati po britanskim ili nekim drugim inostranim ambasadama i pitati ih šta nam je činiti, jer su njihova obećanja lažna i opasna. Iza svega se krije želja da narodi na ovim prostorima i dalje budu posvađani i podijeljeni. Zbog toga se i blokiraju razni projekti poput izgradnje HE “Buk Bijela”. Sve to je dio scenarija MI6 i drugih tajnih službi. Vjerujem da će i Hrvati uskoro procijeniti da je nemoguće da se oni odupru svemu tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana