Visoki zvaničnik NATO: BiH u grupi zemalja strateški bitnih za alijansu

Srna
Visoki zvaničnik NATO: BiH u grupi zemalja strateški bitnih za alijansu

MADRID - Dodjeljivanjem paketa dodatne podrške u izgradnji odbrambenih kapaciteta, BiH je odlukom članica Sjevernoatlanskog saveza svrstana u grupu strateški bitnih zemalja za NATO, rekao je danas novinarima u Madridu neimenovani visoki zvaničnik ovog saveza.

Ovaj pojačani angažman NATO-a predstavlja praktičnu i političku podršku uvedenu zbog mogućeg, kako je rečeno, potpadanja pod uticaj Rusije, uz napomenu da je „bolje spriječiti nego liječiti“.

U istoriji NATO-a do sada je dodijeljeno samo pet ovakvih paketa podrške, a od juče takav status imaju BiH, Gruzija, Moldavija, Irak, Jordan, Indonezija i Mauraitanija.

Ove mjere podrške za BiH podrazumijevaju političku i praktičnu podršku Alijanse koja će se zasnivati na već postojećim okvirima uspostavljene saradnje.

Prema riječima neimenovanog visokog zvaničnika Alijanse, razmatra se uvođenje političkog savjetnika za vezu pri NATO štabu u Sarajevu koji za sada ima samo vojne kapacitete.

Takođe je predviđeno i povećanje broja osoblja u NATO štabu u Sarajevu, čime bi se ojačali kapaciteti u smislu jačanja saradnje.
S obzirom da jučerašnja odluka svazenika predstavlja samo stvaranje okvira saradnje, zvaničnik NATO-a je navela da će se do kraja godine sa sagovornicima u BiH raditi na razvoju tog paketa.

-Ne postoji zvanični rok, ali među saveznicima postoji osjećaj hitnosti. Savjetnici su nam dali politički mandat da razvijemo detalje. Glava odluka od juče jeste da se da zeleno svjetlo i radi sa BiH na razvoju pakta. U praktičnom smislu to znači da smo dobili sveobuhvatnu vodilju i značajan signal da se BiH smatra partnerom u grupi zemalja za koje saveznici smatraju da su od izuzetne političke važnosti - navela je zvaničnik NATO-a.

Ona je istakla da je ipak konačana odluka na BiH da li dalje želi da ide evroatlantskim putem, te da je BiH za NATO zemlja koja je aspirant za članstvo.

-Mi želimo to da se dalje razvija. Kada smo prije nekoliko dana pred Samit razgovali sa predstavnicima BiH iz različitnh institucija i etničke pripadnosti, ja sam shvatila da su svi bili veoma privrženi ovim mjerama. Jedinstven glas i konsenzus, koliko mogu da kažem, postoji - naglasila je zvaničnik NATO-a.

Ona je ukazala na to da saradnja NATO-a i BiH ne počinje od nule nego se razvija od 2007. godine.

-Ne namećemo ništa bilo kome i sve je na dobrovoljnoj osnovi. NATO podržava evroatlantski put BiH i bez predrasuda se držimo principa da je pravo svake zemlje da izabere svoj put bez ikakvog uticaja - dodala je visoki zvaničnik Alijanse. NATO savez, koji je tokom 73 godine postojanja broj članica povećao sa 12 na 30, priprema se za svoje deveto proširenje nakon što je poslao poziv za članstvo Švedskoj i Finskoj. Ministri inostranih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO, nakon čega je ponovo u fokusu proširenje Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana