Višković: Unapređenje položaja boraca ostaje obaveza i nove vlade

Srna
Višković: Unapređenje položaja boraca ostaje obaveza i nove vlade

BANjALUKA- Mandatar Radovan Višković naglasio je da konstantno unapređenje položaja boraca i ostalih kategorija proisteklih iz proteklog rata ostaje neprikosnovena obaveza i opredjeljenje i nove vlade Republike Srpske.

U nastavku konsultacija sa socijalnim partnerima, Višković je danas u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) i više organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata koje je upoznao sa programskim načelima buduće vlade koja će, kao što je činila i aktuelna, u ovoj kategoriji vidjeti partnera sa kojim će zajedno raditi na daljem poboljšavanju njihovog položaja.

Predstavnici BORS-a i ostalih organizacija iznijeli su niz otvorenih pitanja sa kojim se suočava ova populacija, te izrazili očekivanje da će, u partnerstvu sa budućom vladom, raditi na rješavanju svih problema.

Osim BORS-a, u konsultacijama su učestvovali i predstavnici Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, Udruženja “Veterani”, Udruženja amputiraca, Republičke organizacije porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila, Udruženja žena žrtava rata i Saveza udruženja civilnih žrtava rata. Predsjednik Organizacije starješina VRS Slobodan Župljanin rekao je da je upoznao mandatara o strategijskim ciljevima ove organizacije, a to su jačanje patriotskog fronta snaga za očuvanje Srpske i srpskog naroda.

Župljanin je rekao da je za Organizaciju važno pitanje materijalne, finansijske i svake druge vrste pomoći starješinama VRS koji su optuženi, osuđeni i procesuirani za navodno počinjene ratne zločine pred Haškim tribunalom i Sudom BiH.

Rekao da je upoznao Viškovića sa problemom da Organizacija ima određen broj starješina koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a imaju neka rješenja iz Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i nikada nisu to pravo ostvarili.

-Dogovorili smo se sa mandatarom da na prvom zajedničkom sastanku Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije ovo pitanje postavimo na dnevni red kako bi se riješio ovaj problem-  istakao je Župljanin novinarima.

Nakon konsultacija mandatara sa predstavnicima boračke populacije, Župljanin je rekao da su strategijski ciljevi ove organizacije o kojima je upoznao mandatara i traganje za istinom o Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kako istina ne bi postala ono što pričaju neprijatelji srpskog naroda.

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković je u petak, 25. novembra, počeo razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je u srijedu, 23. novembra, Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana