Višković ugostio više od 400 mališana sa Kosmeta FOTO

Srna
Premijer Radovan Višković upriličio je u Banjaluci prijem za više od 400 djece sa Kosmeta
Foto: Srna | Premijer Radovan Višković upriličio je u Banjaluci prijem za više od 400 djece sa Kosmeta

BANjALUKA - Premijer Radovan Višković upriličio je danas u Banjaluci prijem za više od 400 djece sa Kosova i Metohije koji borave u Republici Srpskoj.

Višković je istakao da su institucije Republike Srpske otvorile vrata svojoj djeci sa Kosova i Metohije.

"Morate znati da smo mi za vas otvorili i naša srca i domove. Vi svojim dolaskom u Banjaluku i Republiku Srpsku treba da kreirate novo drugarstvo, prijateljstvo, druženja koja bi trebalo da uvijek ostanu u vašem sjećanju", rekao je Višković mališanima tokom prijema u Administrativnom centru Vlade.

Višković je zahvalio opštinama i gradovima iz Republike Srpske koji su ove godine domaćini djeci i njihovim nastavnicima.

"Nažalost, zbog pandemije, prošle godine nismo bili u prilici da se vidimo, ali sada su se stekli uslovi za deveto po redu druženje. Veoma je važan vaš dolazak u Srpsku, da znate da van vašeg prostora, vašeg Kosova i Metohije, koje je isto tako naše, imate prijatelje koji prate šta se dešava u Zvečanu, u Gračanici, u svim mjestima gdje žive Srbi", istakao je Višković.

Višković je poručio da zajednička borba treba Srbima da omogući da opstanu i ostanu tamo gdje su živjeli njihovi preci.

"Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiju čini sve da pomogne da život na Kosovu i Metohiji bude podnošljiv. Naša srca su za vas uvijek otvorena, a o tome dovoljno govori da je u ovih proteklih devet godina u Srpskoj boravilo više od 5.000 djece", naglasio je Višković.

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da je zadovoljstvo i ove godine ugostiti oko 450 djece sa Kosova i Metohije i njihove nastavnike.

"To je nastavak velike saradnje između obrazovnih ustanova Republike Srpske i Srbije. Želimo im da u narednim danima uživaju u Srpskoj, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini", navela je Trivićeva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov istakao je da su u ovogodišnjoj akciji i djeca sa posebnim potrebama iz Udruženja "Podrži me".

On je zahvalio svima koji su pomogli ovaj značajan projekat koji traje od 2012. godine, te naveo da djeca ove godine borave u Prijedoru, Jezeru, Brčkom, Prnjavoru, Trebinju, Čelincu, Šamcu, Brodu i Milićima.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat znači povezivanje istog naroda, iste vjere, iste muke i patnje.

"Vi ste ti koji su najvredniji na Kosovu i Metohiji, na vama leži stub opstanka Kosmeta", rekao je Arlov djeci na prijemu.

Prijemu je prisustvovala i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković, ministri u Vladi Srpske, kao i predstavnici Akademije umjetnosti u Banjaluci, koju su za djecu sa Kosova i Metohije, povodom Svjetskog dana muzike, izveli prigodan program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana