Višković: Sve odluke u vezi sa virusom korona produžene do 13. aprila

Glas Srpske
Višković: Sve odluke u vezi sa virusom korona produžene do 13. aprila

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Republički štab za vanredne situacije odlučio da sve mjere ostanu na snazi do 13. aprila.

“Nismo htjeli da idemo sa dužim rokovima, želimo da pratimo situaciju i u skladu s tim donosimo odluke”, istakao je Višković na konferenciji za novinare poslije sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije i Vlade Republike Srpske.


On je dodao da su određene mjere korigovane kao što je kontrola cijena osnovnih životnih namirnica i lijekova.

“Usvojena je nova odluka koja podrazumijeva da će marže biti postavljene na nivo od 5. marta i da će biti proširen broj proizvoda”, rekao je Višković.

On je pojasnio da će se na taj način izbjeći priča da su nabavne cijene u međuvremenu porasle.

Višković je dodao da će u narednih 14 dana biti dozvoljeno osobama sa navršenih 65 godina i starijim kretanje utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova.

“U petak, 10. aprila, je rok kada će biti isplata penzija u Srpskoj, a penzioneri su najvećim dijelom u ovoj kategoriji, tako da im omogućimo da mogu podići penzije, plate obaveze i nabave osnovne životne namirnice”, rekao je Višković, koji je i premijer Srpske.

On je zamolio ostale građane da u ovom terminu i danima omoguće penzionerima da nesmetano obave svoje obaveze i da ne prave gužve, a time i da spriječe moguće ugrožavanje njihovog zdravlja.

Višković je istakao da će starosna granica za stanovnike ruralnih područja biti 75 godina kako bi im omogućili da obavljaju poslove na imanjima, kao i da će pčelarima biti omogućeno obavljanje poslova u pčelinjacima, s tim da uz sebe moraju imati rješenje koje posjeduju, a koje bi mogli pokazati kontrolnom organu.

On je naveo da će objektima koji se bave prodajom tehničke robe, građevinskog materijala, vodoinstalacija i elektroinstalacije biti dozvoljen rad da bi bilo omogućeno uslužnim djelatnostima koje rade druge poslove, da nabave potrebne proizvode za svoju proizvodnju.

Prema njegovim riječima, biće omogućen i rad pijaca, ali uz striktno poštovanje mjera nadležnog ministarstva, jer će u suprotnom ova mogućnost biti ponovo ukinuta.

Višković je najavio da će zatražiti od premijera Federacije BiH da se ispoštuje dogovor u vezi sa sanitarnom inspekcijom na granicama, s obzirom da na pojedinim graničnim prelazima u FBiH sanitarni inspektori ne izdaju potrebna rješenja o izolaciji, već samo usmeno saopštavaju ljudima da se jave u lokalne domove zdravlja.

On je pojasnio da se zbog toga pravi problem u Republici Srpskoj kada je riječ o smještaju lica u karantine i sprovođenju mjera.

Govoreći o studentima i zakonskom aprilskom roku za polaganje ispita, premijer Srpske je rekao da će ovaj ispitni rok biti održan kada za to budu stečeni uslovi.

“U zakonu je jasno rečeno aprilski ispitni rok, bez datuma i vremena kada će biti održan. Cijeneći da se zbog situacije koju imamo u Srpskoj ovaj ispitni rok neće moći održati u aprilu, ali ne želeći da uskratimo studente, taj rok će biti održan onda kada se za to budu stekli uslovi”, istakao je Višković.

On je saopštio da je od početka krize izazvane pojavom virusa korona do danas iz budžeta Srpske za zdravstveni sektor izdvojeno 30 miliona KM za nabavku neophodnog materijala da bi ovaj sektor nesmetano funkcionisao.

“Na sreću, održavamo naš zdravstveni sistem i nemamo nekih posebnih problema”, poručio je Višković.

On je podsjetio da su proteklih dana isplaćene i martovske obaveze koje se odnose na prevoz učenika i ostalo.

Višković je rekao da će u četiri federalne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom Vlada Srpske dostaviti 50 tona brašna da bi pomogli srpskim povratnicima.

On je dodao da će ista podrška biti upućena i malim, rubnim opštinama u Srpskoj, gdje postoji problem nabavke ove osnovne životne namirnice.

Upitan da li će biti određene pomoći privatnim vrtićima i frizerskim salonima, Višković je rekao da će biti obuhvaćeni određenim mjerama pomoći.

“Frizerski saloni neće biti otvoreni, jer struka preporučuje da budu zatvoreni, jer su to mjesta visokog rizika za širenje virusa”, rekao je Višković.

On je zahvalio građanima Srpske na poštivanju preduzetih mjera, te ih pozvao na razumijevanje i njihovo dalje poštivanje da bi zaštitili sebe i svoje porodice, te da bi se na kraju moglo konstatovati da je virus korona pobijeđen sa što manje žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana