Višković: Srpska najpovoljniji ambijent za privrednike

GS
Višković: Srpska najpovoljniji ambijent za privrednike

CIRIH - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je danas na sastanku u Cirihu sa investitorima iz dijaspore usaglašeno da je ambijent koji Republika Srpska nudi privrednicima najpovoljniji u regionu, ali da ima prostora da se unaprijedi.

Unapređenje znači disciplinu, odnosno da se plaćaju porezi i doprinosi na stvarno isplaćene plate, a ne na minimalne kako bi došli u poziciju da porastu prihodi da bi se na rashodovnoj strani mogla smanjivati opterećenja ili davanja koja imaju privrednici, pojasnio je Višković.

“Mi smo danas prošli kroz to šta privrednici imaju kao zamjerke, a šta bi mi kao institucije trebalo da uradimo da te njihove investicije idu ulaznom putanjom”, rekao je Višković poslije sastanka.

On je napomenuo da je i juče na Samitu poslovne dijaspore u Cirihu rekao da u privredi nema emocija, da se tu mora voditi računa o profitu, o prihodima i da je sve usmjereno ka tome.

“Da bi imali što veći prihod, što veću komapniju, da bi ona uspješno poslovala morate da imate što više zaposlenih i da ostvarite što veću dobit”, rekao je Višković.

On je naveo primjer preduzeća “Standard” iz Prnjavora gdje više od 20 godina ima svoje pogone, kao i privrednike iz Modriče, istakavši da oni više nisu potencijalni, već stvarni investitori u Republici Srpskoj.

“Oni su ljudi koji godinama privređuju i svoje proizvode plasiraju na evropsko, svjetsko tržište. Razgovarali smo o onome što bi moglo unaprijediti njihove procese”, pojasnio je Višković.

Usaglasili su se, kaže, da sistem obrazovanja u određenom mikrolokalitetu treba prilagođavati potrebama tih ljudi.

Višković je rekao da oni nemaju ozbiljne probleme, te naveo primjer višegodišnjeg rada kompanije “Standard” koja ima više od 350 zaposlenih.

“Oni su željeli da ulože u Srpsku i na tome sam im zahvalan”, istakao je Višković.

Edin Dacić, predsjednik Skupštine Fabrike namještaja “Standard” i predsjednik Savjeta stranih investitora Republike Srpske, zadovoljan je što su imali priliku da podijele iskustva, za koja je rekao da su inače veoma pozitivna.

On je ukazao da postoje određeni izazovi poput nelojalne konkurencije i da ta borba traje godinama, te da je srećan da se razmišnja da se tome i ozbiljnije priđe.

“Zadovoljni smo da smo čuli da za to postoji razumijevanje i da se traže rješenja koja bi dozvoljavala domaćim firmamam da uvezu stranu radnu snagu budući da postoji odliv stanovništva”, rekao je Dacić.

On je dodao i da je veoma srećan da postoji otvorena komunikacija i nada se da će naći rješenje dobro i za njih i za Republiku Srpsku.

Dalibor Nikolić iz firme “Dženeral elektrik”, savjetnik investitor u kompaniji “Opima pauver” iz Modriče, rekao je da zapošljavaju oko 40 radnika, ali da imaju deficit specijalista energetičara i sada moraju da koriste ljude iz regiona, jer će za tri-četiri godine imati obučene ljude iz tog sektora.

“Taj problem ima i centralna Evropa, a ne samo južna i razmjenom pokušavamo da obezbijedimo adekvatan kadar da bi mogli da funkcionišemo”, rekao je Nikolić.

On je naveo da su na današnjem sastanku iznijeli problem deficitarnog obrazovanja gdje su se saglasili da je to budućnost i da zajedno rade na tome da zadrže mlade u Srpskoj i obezbijede privrednicima da mogu da kvalitetno proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana