Višković: Srpska ima akcioni plan za vakcinaciju

Srna
Višković: Srpska ima akcioni plan za vakcinaciju

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska ima Akcioni plan za vakcinaciju, koji je usvojila Vlada, te da se tačno zna kada će ko biti vakcinisan.

“Treba da završimo vakcinaciju naših zdravstvenih radnika, potom idemo u staračke domove. Nakon toga idemo u prioritetne grupe - starije osobe, pogotovo oni koji imaju neka od udruženih oboljenja. U jednoj od sledećih grupa biće i medijski radnici, jer je njihov posao bitan za Republiku Srpsku”, rekao je Višković za RTRS.

On je pozvao sve građane Republike Srpske da iskoriste svoje pravo da se vakcinišu da bi pobijedili korona virus i da bi se što prije vratili u normalan život, napomenuvši da su vakcine besplatne i dobrovoljne.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska u prvom kontigentu dobila 1.000 kompleta za vakcinaciju i revakcinaciju, te istakao da je po tom osnovu vakcinisano 970 zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj.

On je rekao da je zahvaljujući pomoći predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vakcinisano oko 2.600 naših zdravstvenih radnika u Srbiji.

“Danas smo dobili 20.000 vakcina, a u narednih 10 dana u Srpsku će doći i 20.000 doza za revakcinaciju”, dodao je premijer Višković.

Republika Srpska, naveo je on, gledajući broj stanovnika može biti zadovoljna vakcinacijom znajući da drugi entitet u BiH nije dobio nijednu dozu.

“Republika Srpska ispunjava svoja obećanja. Čak su i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović priznali da je Srpska bolje odreagovala u pandemiji virusa korona i nabavka ovih vakcina to dokazuje”, napomenuo je Višković.

On je naglasio da bez obzira na cijenu, dolazak vakcina nije upitan u Republiku Srpsku.

“To su značajna sredstva za budžet Republike Srpske. Međutim, koliko god koštalo, nama je najvažnije zdravlje građana Srpske. Koliko god je potrebno novca, da bi naši građani imali dostupne vakcine, mi ćemo ga obezbjediti”, rekao je Višković.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska oko sedam miliona KM uplatila za “Kovaks” sistem za 200.000 doza, potom za ruske vakcine oko 13,5 miliona KM, dok je preko Kompenzacionog fonda za prateći materijal - šprice obezbjeđeno oko 2 miliona KM.

“Srpska ima obećanja EU da bi se i oni mogli pojaviti u BiH sa određenim brojem vakcina, oko 70.000 doza, ali se ne oslanjam previše na tu opciju. U završnoj fazi su i pregovori sa kineskim vakcinama, gdje je u opticaju 100.000 vakcina”, naveo je Višković.

Višković je rekao da Republika Srpska u ovom momentu već ima uplaćenih vakcina za 400.000 građana ili 800.000 doza, plus sa Evropskom komisijom i Kinom, što je obezbijeđenih i ugovorenih vakcina za 60 odsto stanovništva Republike Srpske.

Za porodicu Bojanić 20.000 KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će izdvojiti 20.000 KM pomoći porodici Bojanić kod Banjaluke kojoj je u požaru izgorjela kuća sa radionicom.
Višković je rekao da je potrebno samo da iz porodice upute zahtjev da bi se formalno-pravno ispunili uslovi da se može izvršiti uplata.

“Ja ću već sutra, kada dobijem zahtjev od porodice, pravno-formalno ga moram imati, dati 20.000 KM da što prije dobiju svoj dom”, rekao je Višković za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da je o tom događaju saznao iz medija i da je spreman da pomogne, jer su u požaru ostali bez svega.

“Nesreća se desila čestitoj, radnoj porodici. To su domaćini koji su svojim radom sagradili kuću, ali se desila nesreća. U ovom trenutnu ne znamo šta se tačno desilo, ali je izgorio čitav objekat”, rekao je Višković.

Porodica Bojanić iz banjalučke mjesne zajednice Bistrica juče ujutro ostala je bez krova nad glavom nakon što im je u požaru izgorjela kuća u okviru koje je bila i stolarska radionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana