Višković: Razrješenje Rešićeve neće uticati na rad Vlade

Srna
Višković: Razrješenje Rešićeve neće uticati na rad Vlade

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ne očekuje da će smjena ministra uprave i lokalne samouprave Srpske Lejle Rešić dovesti do narušavanja odnosa između SNSD-a i DNS-a, navodeći da što se tiče funkcionisanja Vlade nema nikakve bojazni.

“Ne očekujem da će doći do narušavanja odnosa između SNSD-a i DNS-a na republičkom nivou. Planirano je da se u narednih nekoliko dana sastane rukovodstvo dvije stranke kako bi prevazišli ovu situaciju i dogovorili dalje aktivnosti u vezi sa lokalnim izborima”, istakao je Višković.

Navodeći da Vlada ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, Višković je naglasio da ne očekuje od DNS-a da će praviti bilo kakav otklon u vezi sa skupštinskom većinom i podrškom Vladi bez obzira na situaciju u Prijedoru.

“Siguran sam da će želje opozicije i Mirka Šarovića ostati na nivou želja. Ministri i Vlada se biraju na osnovu političkih dogovora. To je za mene nešto sasvim normalno i ne bih previše vremena trošio na to. Rešićeva je korektno radila svoj posao i ona je svjesna da je razrješenje uslijedilo zbog dešavanja u Prijedoru. Ono čemu se raduje Mirko Šarović i šta očekuje opozicija za mene nije neka novost”, rekao je Višković za RTRS.

Premijer Srpske je podsjetio da je SNSD koalicionim partnerima uputio dopis da u izbornoj godini oni koji su u koaliciji na republičkom nivou ne mogu da prave koalicije sa opozicijom na lokalnom nivou.

“To se desilo u Prijedoru i posljedica toga je ovo razrješenje. Rano je govoriti o kandidatu za ministra. To je stvar DNS-a kojem to mjesto pripada i oni će dati ime novog ministra”, naveo je Višković.

Na pitanje da li su svi dobro radili u vrijeme epidemije virusa korona i da li će biti još smjena, Višković je naveo da će smjena sigurno biti, ali da će o tome donijeti odluku kada za to dođe vrijeme kao što je radio i do sada.

“Građani i sud javnosti biće presudni za svačiji rad, pa i rad Vlade i pojedinih ministara i to ću poštovati. Ima ljudi koji kritikuju sve i svašta, ali kritike obično dolaze od onih koji su malo ili nisu skoro ništa u životu radili i napravili. Teško ćete dobiti kritiku od domaćina i časnog čovjeka koji eventualno mogu dati savjet ili sugestiju”, istakao je Višković.

Komentarišući ostavku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića, Višković je istakao da je to odgovoran čin.

“Transkripti sa sjednice Predsjedništva BiH pokazuju da je on upoznao članove Predsjedništva o dešavanjima u vezi sa migrantskom krizom. On je imao najbolju namjeru da to pitanje bude riješeno, ali očito nije bilo političke volje za to, prije svega u Federaciji BiH, i on je preduzeo odgovoran čin da ne bi sutra nosio teret odgovornosti za nešto što ne može da promijeni. Malo je takvih u BiH”, ocijenio je Višković.  

Novom uredbom biće obuhvaćeno 6.000 privrednih subjekata i 35.000 radnika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da će uredbom o dodjeli sredstava radi saniranja posljedica pandemije virusa korona koju je usvojila Vlada biti obuhvaćeno oko 6.000 privrednih subjekata i oko 35.000 radnika koji su pretrpjeli štetu.
Višković je istakao da će novac biti isplaćen privrednom subjektu, a ne na račun radnika.

“Jedna kategorija onih kojima pomažemo su privredni subjekti koji su mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije onemogućeni da rade, a druga privredni subjekti kojima nije bio zabranjen rad našim mjerama, ali su pretrpjeli indirektnu štetu zbog nemogućnosti da dobiju sirovine ili plasiraju svoje proizvode u inostranstvo. Uredbom koju smo danas usvojili želimo da pomognemo i onima iz druge kategorije”, pojasnio je Višković.

On je dodao da će za 41.000 radnika u privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad za april biti isplaćene minimalne plate plus porezi i doprinosi.

“Svi koji su uredno podnijeli zahtjeve već su mogli ostvariti svoja prava. Pozivam krupne privrednike, zanatlije, ugostitelje, trgovce i ostale da do 10. juna podnesu zahtjeve kako bismo to mogli isplatiti. Mi za to imamo rezervisan novac, iako iz opozicije šalju ružne poruke da Vlada nema novca za to. Nema zahtjeva koji su ispravni, a da nisu realizovani”, naveo je Višković.

On je rekao za RTRS da su smanjene privredne aktivnosti i uplate u budžet, ali da Vlada uspijeva da izvrši sve obaveze i pomogne privredi.

“Nama ne plaćaju, mi dajemo, a onda nas kritikuju zašto se zadužujemo. Ako bismo donijeli odluku da se nećemo zaduživati, onda bismo platili visoku cijenu. Mi to ne želimo. Najveći protivnik zaduživanja bio je Međunarodni monetarni fond /MMF/, a kada se pojavila pandemija onda su vladama u cijelom svijetu rekli da su one jedine koje mogu spasiti privredu i da ne idu sa smanjenjem plata i ne gledaju na limit zaduženja, nego da upumpaju što više novca u privredu, pokrenu što više investicija, te da kroz razna davanja bude podignuta javna potrošnja kako bi se bruto domaći proizvod što prije vratio bar na period prije epidemije virusa korona”, naglasio je Višković.

On je ocijenio da bi Srpska u 2020. godini, u slučaju da je nije pogodila epidemija virusa korona, imala najbolje finansijsko stanje od kada postoji.

“U ovu godinu smo unijeli suficit od 70 miliona KM iz prošle godine. Imali smo konsolidovan suficit iz prethodnog perioda i da taj novac nismo imali u vrijeme početka epidemije ne znam kako bismo prošli”, rekao je Višković.

On je dodao da je u rebalansu budžeta predviđen pad prihoda u iznosu od oko 250 miliona KM.

“Do danas smo realnom sektoru i zdravstvu dali 250 miliona KM koje smo obezbijedili iz suficita i emisijom obveznica, a to ćemo pokriti sredstvima koje smo juče dobili od MMF-a”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, to nije kraj davanjima s obzirom na to da će nekim privrednim subjektima biti potrebno pomoći i ubuduće jer neki tek u maju i junu ulaze u probleme.

“Trudimo se da sačuvamo svako radno mjesto, a tako će biti i u narednom periodu. Na današnji dan imamo 5.200 radnika koji su ostali bez posla, a od toga ih je 2.500 sa ugovorom na određeno vrijeme. U istom periodu je bilo i 3.600 novozaposlenih radnika”, rekao je Višković.

Govoreći o nabavci pokretne bolnice od preduzeća “Balkan global”, Višković je naveo da je odluka donesena u vrijeme najveće krize usljed epidemije virusa korona, kada je sve bilo neizvjesno i kada se moralo reagovati brzo.

“Šta da se desilo da je neko od naših građana došao u bolnicu i da je vraćen jer nema kreveta, respiratora, zaštitne ili druge medicinske opreme i da su nam se desile slike iz Italije i Španije”, upitao je Višković.

On smatra da su oni koji kritikuju nabavku pokretne bolnice razočarani što se taj scenario nije dogodio Republici Srpskoj, te da sada pokušavaju proizvesti aferu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana