Višković: Prijedlog rebalansa budžeta 356 miliona KM

Srna
Višković: Prijedlog rebalansa budžeta 356 miliona KM

PRNjAVOR - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu 356 miliona KM.

Višković je naveo ova sredstva prije svega idu na povećanje plata, penzija, socijalnih i boračkih davanja, te da ova stavka ukupno iznosi oko 167 miliona KM.

-Poljoprivredi je doznačeno 24 miliona KM više nego što je u budžetu bilo planirano, te naš agrarni budžet od 75 miliona je sada već dostigao 99 miliona KM, a imamo namjeru i da u narednom periodu mljekarima pomognemo određenim mjerama - rekao je Višković novinarima u Prnjavoru.

Takođe, dodao je on, planirano je i da se za jednokratnu pomoć za borce, penzionere i mlade od 18 do 30 godina izdvoji oko 50 miliona KM.

-Javne investicije u budžetu za 2022. godinu bile su na nivou 150 miliona KM, a sada rebalansom izdvajamo dodatnih 90 miliona KM, što će biti oko 240 miliona KM - rekao je Višković.

On je podsjetio da je u budžetu za prošlu godinu za ovu stavku bilo izdvojeno oko 90 miliona KM.

-Ekonomski analitičari smatraju da se sa inflacijom i krizom može boriti kroz povećanje javne potrošnje i investicija. Tako da upravo povećanjem plata, penzija, izdvajanjem jednokratnih pomoći i drugih davanja, kao i kroz javne investicije pokušavamo da nađemo odgovore na inflaciju koja je ovdje sa nama i za koju nismo krivi - rekao je Višković.

Budžet Republike Srpske za ovu godinu iznosi 4,024 milijarde KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana