Višković: Odluka o zahtjevima partija po završetku konsultacija

Srna
Višković: Odluka o zahtjevima partija po završetku konsultacija

BANjALUKA - Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će po završetku konsultacija sa predstavnicima političkih partija koje će učestvovati u izvršnoj vlasti odlučiti koji su njihovi zahtjevi realni, a koji nisu.

Višković je rekao da su njegove konsultacije sa predstavnicima političkih partija tek počele i biće nastavljene naredne sedmice.

"Taj prvi krug će trajati gotovo cijelu iduću sedmicu, a poslije toga slijede razgovori sa organizacijama od opšteg interesa, privrednicima i poslodavcima, sindikatima, nevladinim sektorom iz sfere boračko-invalidske zaštite i svima koji su na neki način korisnici budžeta Srpske", rekao je Višković.

Kada bude završen taj prvi krug, on je rekao da će sa javnošću podijeliti informacije o tome šta su zahtjevi i želje grupa s kojima se razgovaralo.

"Naravno da je bilo zahtjeva predstavnika stranaka, ali o tome šta je realno ili nije ću odlučiti kada se završim konsultacije", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je rekao da Vlada prema Ustavu ima 16 ministara, od kojih je osam iz reda srpskog, pet iz bošnjačkog, a tri iz hrvatskog naroda.

"Srpska nema mogućnost da uvodi nova ministarstva i moramo se uklopiti u ustavna ograničenja", rekao je Višković.

U novoj vladi tri tima za socijalna, demografska i pitanja razvoja

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će u okviru vlade biti formirana tri tima koji će se baviti izradom socijalne karte, demografskim pitanjima i strategijom razvoja Srpske.
Višković je rekao da će tražiti da u najkraćem mogućem roku bude urađena socijalna karta u Republici Srpskoj.

"Gospođa Željka Cvijanović, dok je bila predsjednik Republike, napravila je demografsku strategiju Republike Srpske koju ćemo da inoviramo i krenemo u konkretne mjere", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će se raditi i na strategiji razvoja Srpske za period od 2022. do 2030. godine, za šta će trebati malo više vremena, imajući u vidu da je riječ o obimnijem dokumentu.

Višković je istakao da je i do sada Vlada Srpske radila na izgradnji socijalno pravednijeg društva, radi čega su isplaćivane i jednokratne pomoći.

"Sada želimo da, ako treba, neke od tih stvari i ozakonimo... Ne treba ovu krizu svi jednako da podnesemo, prioritet treba da budu oni ljudi kojima je pomoć institucija potrebna da zadovolje osnovne životne potrebe", rekao je Višković.

On je najavio da će biti novih mjera kada je riječ o demografskoj politici, poput pomoći mladim bračnim parovima za nabavku prve nekretnine.

Višković je podsjetio da su sufinansiranje kamatnih stopa za stambene kredite mladih bračnih parova, kao i pomoć za nezaposlenog roditelja iz višečlane porodice neke od postojećih demografskih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana