Višković: Odluka o najnižoj plati moguća u bilo kom momentu

Srna
Višković: Odluka o najnižoj plati moguća u bilo kom momentu

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada Srpske, ukoliko budu stvoreni uslovi, promijeniti odluku o najnižoj plati u Srpskoj koja trenutno iznosi 520 KM.

"Odluka u vezi sa najnižom platom ne donosi se samo na početku godine i može se donijeti u bilo kom momentu", rekao je Višković.

On je istakao da će Vlada pratiti razvoj situacije u Srpskoj u svakom momentu, podsjetivši da je na početku godine rečeno da će minimalna plata bila kao i prošle godine na nivou 520 KM.

"Sindikat ima jedan prijedlog, poslodavci drugi, a uvijek na kraju presuđuje Vlada Srpske", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o sivoj ekonomiji, Višković je rekao da su na Vladi i danas formirane interresorne radne grupe koje će se ozbiljno baviti tim pitanjima.

On je istakao da je jedno od pitanja o kojem se ozbiljno razmišlja u narednom periodu ukidanje odrednica da neko bude primljen i zaposlen na četiri sata.

"Ili ste zaposleni ili niste ili nije problem-kako radna grupa kaže. Moj stav je da možete biti prijavljeni na dva sata ili sat, ali ćete poreze i doprinose platiti na najnižu platu. Prijavite nekoga i na pola sata. Međutim, na taj način štetiti budžet, to neće više moći", rekao je Višković.

Uspješno okončati restrukturisanje i zbrinuti višak radnika ŽRS

Premijer Srpske je naveo da je Vlada na putu da uspješno okonča proces restrukturisanja preduzeća "Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) i zbrine višak radnika.

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da se procedure u vezi sa ovim poslom, koji se realizuje sa Svjetskom bankom, odvijaju prema planu i u skladu sa rokovima.

"Do okončanja tog procesa treba da zbrinemo oko 70 radnika koji se pojavljuju kao neki višak. Vidjećemo da li ćemo to rješavati prirodnim odlivom, penzionisanjem ili ćemo vršiti prekvalifikaciju radnika... Ali nikoga od njih nećemo ostaviti na ulici. Na dobrom smo putu da taj proces uspješno okončamo", poručio je Višković.

On je rekao da ŽRS od početka restrukturisanja više nemaju gubitak, te da se postojeći i akumulirani dug od oko 96 miliona KM odnosi na gubitak iz prethodnog perioda.

"U poodmakloj smo fazi restrukturisanja i kao Vlada smo se izjasnili da će ta firma u narednom periodu funkcionisati kao holding tri odvojena preduzeća. Ta preduzeća će obavljati svoju djelatnost odvojeno, ali će imati jednu upravu, odnosno biće pod jednim krovom", rekao je Višković.

Manje privrede otpornije na poremećaje koje je donijela pandemija

Višković je izjavio da se pokazalo da su manje privrede otpornije na poremećaje koje je donijela pandemija virusa korona o čemu govore i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je u janauaru prikupljeno 55 miliona KM, a u februaru svega dva miliona KM manje nego lani, kada nije bilo epidemije.

Komentarišući u vezi s tim i podatke da je izvoz u prva dva mjeseca ove godine veći nego u istom periodu lani, Višković je ponovio da su BiH i Srpska trpile daleko manju štetu nego puno veće ekonomije.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je to pokazatelj otpornosti privrede, ali i adekvatnih mjera koje su preduzimane.

Višković je rekao da Vlada Srpske prati prihode kada je riječ o direktnim i indirektnim porezima, te podsjetio da su lani intervenisali sa 30 miliona KM da bi se obeštetili budžeti lokalnih zajednica zbog pandemije.

"Pratićemo situaciju u ovoj godini i ako se, ne daj Bože pojavi takva situacija, uskočićemo da pomognemo. U protivnom nećemo i nije nam to ni u priroritetu", rekao je Višković. 

Inicijativa privredne komore biće analizirana

Višković je rekao da je zadužio resorno ministarstvo da analizira inicijativu Privredne komore Srpske za produženje uredbe o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskih gubitaka uzrokovanih pandemijom.

"Znam da je došla ta inicijativa. Zadužio sam resorno ministarstvo da to analiziraju, čak da analiziraju samu uredbu da vidimo da možda taj obuhvat proširimo na neke druge subjekte, poput banja", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Vlada sada ima određene podatke ko su ti ljudi, koliko radnika zapošljavaju, koji su to privredni subjekti, koje su im šifre djelatnosti.

"Sada ćemo vrlo lako doći do podataka koliko treba novca za koji broj zaposlenih i koji period", dodao je Višković.

On je naglasio da će Vlada raditi kao do sada, svima će se izaći u susret u skladu sa mogućnostima i prateći i cijeneći poziciju istih tih privrednih subjekata u datom momentu.

"Koliko znam, o uredbi se prijavilo 180 privrednih subjekata od čega je njih 90 i nešto ispunjavalo uslove. Na kraju su se prijavljivali i oni koji nisu imali tu šifru djelatnosti, poput banja, a nisu bili tretirani uredbom", naveo je Višković.

On je dodao da je, prema informaciji koju ima, oko 50 privrednih subjekata dobilo 500.000 KM.

Na pitanje da li je upoznat sa problemom mještana Hrvaćana koji su nastali izgradnjom auto-puta, Višković je rekao da treba vidjeti da li je rađeno sve po projektno-tehničkoj dokumentaciji.

"Ako jeste i ako nešto nije urađeno, a trebalo je da se uradi, na strani sam građana da se to završi", rekao je Višković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana