Višković: Konačno formirati Savjet ministara

Srna
Višković: Konačno formirati Savjet ministara

Banjaluka - Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković izjavio je danas da je krajnje vrijeme da bude formiran Savjet ministara, s ciljem uspostavljanja funkconalne BiH.

“U srijedu, 17. februara, razgovaraće lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a BiH Dragan Čović. Principi SNSD-a su jasni, zalažemo se da vlast bide formirana, iako mnogi misle da to radimo da bi bili u vlasti, što nije tačno, jer nama treba funkconalna BiH”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da sadašnja situacija ide na štetu svih građana u BiH.

Višković, koji je i premijer Srpske, podsjetio je da postoji veliki broj otvorenih pitanja u Federaciji BiH /FBiH/ i u Savjetu ministara.

“Očekujem da uskoro dobijem kolegu u FBiH i da se odmah dogovaramo o određenim pitanjima. Imamo problem u raspodjeli koeficijenata PDV-a, zatim nefunkcionisanja žElektroprenosa BiHž, pitanja koja se tiču suzbijanja sive ekonomje. Spreman sam za razgovore kada budem imao sagovornika, kao i da imamo zajedničke sjednice vlada”, rekao je Višković.

Srpska ima pozitivne ekonomske pokazatelje

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Vivšković rekao je danas u Banjaluci da je Međunarodni monetarni fond /MMF/ naveo da Srpska ima pozitivne ekonomske pokazatelje. “Republika Srpska 17 kvartala ima rast bruto domaćeg proizvoda i nadam se da će ovo biti nastavljeno. Cijenim MMF i njihove analize”, rekao je Višković novinarima. On je istakao da Republika Srpska nije kriva što nema aranžmana sa MMF-om. “To nam umanjuje ekonomske pokazatlje, jer su novčana sredstva na nekom drugom finansijskom tržištu mnogo skuplja. Tu smo da preživimo i mimo MMF-a”, rekao je Višković. Govoreći o zaduženju Republike Srpske, Višković kaže da je sve predviđeno planom rada. “Ništa nije alarmanto i dramatično kako se želi predstaviti. I ove godine imamo projektovano 380 miliona KM kreditnih zaduženja, ali ćemo vratiti 488 miliona KM. Više vraćamo, nego što se zadužujemo i naš je plan da svake godine tako bude”, rekao je Višković. Na pitanje zašto nije otišao u Vašington, Višković je rekao da nije otišao zato što još nema vizu SAD. “Mislim da je svjesno opstruisan moj odlazak u Njujork i Vašington, jer bih bio jedini premijer koji bi se pojavio iz BiH i to očito nekima nije bila namjera”, tvrdi Višković. On je naveo da je bio spreman da ode na sastanak sa MMF-om i Svjetskom bankom u Vašington, ali da nije pretjerano tužan što nije otišao. Premijer Srpske očekuje da će vizu dobiti u narednih nekoliko dana. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana