Višković: Dodjela odlikovanja brigradi HVO- nepotrebno provociranje

Srna
Višković: Dodjela odlikovanja brigradi HVO- nepotrebno provociranje

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da to što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao brigadu Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ predstavlja nepotrebno provociranje i bolno uznemirivanje stanovnika Dervente i ne doprinosi boljem razumijevanju i uvažavanju koje je prijeko potrebno na ovim prostorima i cijelom regionu.

Višković je naglasio da je Derventa i prije i poslije posjete Milanovića bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i ogromne žrtve koje je srpski narod podnio tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

"Nijedna posjeta, izjava ili gest stranog zvaničnika ne može da promjeni tu, neporecivu činjenicu, kao ni činjenicu da je Derventa, od početka rata u BiH pa sve do oslobođenja, 4. jula 1992. godine, bila mjesto neviđenog stradanja srpskih civila", dodao je Višković.

On je podsjetio da su u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu srpski civili u Derventi masovno zatvarani u logorima gdje su podvrgavani neviđenoj torturi, a što je potvrđeno i sa više pravosužnih sudskih presuda nekadašnjim pripadnicima muslimansko-hrvatskih formacija, osuđenih zbog ratnih zločina izvršenih u periodu do jula 1992. godine.

Višković je istakao da se iz ratnog pepela i grada sa gotovo potpuno uništenom infrastrukturom, Derventa danas uzdigla do privrednog centra regije, sa najvećim brojem inostranih investicija i ostvarenim izvozom.

"Posjeta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića samo nas opominje da nikada ne smijemo zaboraviti koju je žrtvu srpski narod podnio tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata da bi, najprije, sačuvali goli život, a poslije okončanja oružanog sukoba, u potpunosti stvorili uslove za život stanovnika Dervente, u kojoj danas zajedno, u miru i uzajamnom poštovanju, žive i privređuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci i ostali narodi", dodao je Višković.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je juče u Derventi obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO-a koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana